"Wabi sabi leert ons tevreden te zijn met minder op een manier die aanvoelt als meer." (Beth Kempton)

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 09:10

Volgens de wabi-sabi filosofie zit schoonheid in imperfectie. De natuur leert ons het zelfde: niets is prefect, want alles verandert voortdurend zodat het nooit een staat van heelheid of volmaaktheid kan bereiken. Niets is ooit af. Niets is voor eeuwig. Alles is vergankelijk. 

Het streven naar perfectie staat hoog aangeschreven. We willen alles zo mooi en zo goed mogelijk. Halen de kinderziektes eruit, vernieuwen, ontwikkelen en verbeteren. Een rafelig randje is een doorn in het oog, een smet op de volmaaktheid. Toch is dit wat wabi sabi ons kan leren, namelijk dat perfectie een niet te verwezenlijken ideaal is en dat schoonheid juist in het rafelige randje zit omdat het zich op deze manier onderscheid. Geen één rafelig randje is hetzelfde. Imperfectie is uniek, perfectie is gewoon duizend in een dozijn.  Accepteer het leven zoals het is. Geniet van de kleine dingen, koester de mooie momenten, leef langzaam, omring je met natuur en volg het ritme van de seizoenen...

Beperk je simpelweg tot de basis. Eenvoud zonder opsmuk want minder is écht meer. Minder oordeel, meer vergeving. Minder controle, meer overgave. Minder weerstand, meer veerkracht. Minder hoofd, meer hart. Minder geluid, meer stilte. Minder kwantiteit, meer kwaliteit. Minder online, meer offline. Minder verantwoordelijkheid, meer vrijheid. Minder energiezuigers, meer energiegevers. Minder haast, meer rust. Minder binnen, meer buiten. 

Niemand is prefect. Dat weten we allemaal. Toch streven we er allemaal wél naar en leggen de lat voor onszelf en anderen vaak te hoog. In onze pogingen om aan het ideaal beeld te voldoen: prefecte (huis)vrouw, partner, moeder, dochter, vriendin en werknemer, verliezen we ons authentieke zelf uit het oog.

Wabi sabi tilt de relatie met jezelf en met anderen naar een hoger niveau. Harmonie, rust, zuiverheid en respect kan liefde doen opbloeien en relaties bevorderen. 

Imperfect klinkt als mislukt, gefaald, gebroken, niet goed genoeg, asymmetrisch, lelijk terwijl we de natuur in al zijn onvolmaaktheid mooi vinden. Geen boom is tenslotte recht. Wabi sabi leert ons juist om op een andere manier naar onze tekortkomingen te kijken. We mislukken niet in perfectie maar we zijn goed genoeg (perfect imperfect). Zie het als een voortdurend groei-, en leerproces van veerkracht en acceptatie. Wees je pure zelf, volg je eigen weg in je eigen tempo, dit geldt zowel voor je loopbaan als in relaties en in de manier hoe jij je leven leeft. 

Op deze manier ben je altijd goed zoals je bent. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer je best hoeft te doen voor iets, alleen dat je genoegen neemt met minder. Waarschijnlijk krijg je er juist meer voor terug: authenticiteit, rust, balans en schoonheid (diep van binnen) zowel in je werk als thuis en in je relaties. 

De wabi sabi filosofie heb ik geïntegreerd in mijn wandelcoachsessies, net als kintsugi (helen van emotionele scherven) en ikigai (waar kom jij je bed voor uit?).

Heb jij belangstellingen in deze bijzondere wandelcoachsessie en sluit jouw coachvraag hierbij aan, neem dan contact met mij op via deze website.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.