Waar wandelen? 

Dordrecht is een prachtige, 800 jaar, oude stad met veel  water en natuur in de directe omgeving. Het gebied leent zich bij uitstek voor mooie natuurwandelingen zowel in de Hollandse Biesbosch als langs het Wantij en de Nieuwe Merwede.

Kies je voor een 1-op-1 wandelcoachtraject dan zal het intake gesprek bij mij in Dordrecht plaatsvinden en plannen we daarna samen de wandelcoach-sessies in. De wandelingen vertrekken vanaf het Biesboschcentrum in Dordrecht. 

Wandelcoaching kan het hele jaar door  beoefend worden. Elk seizoen heeft zijn eigen kleuren en verhalen en nodigt uit tot bloeien, genieten, loslaten en bezinning.

De Hollandse Biesbosch

Ik heb het geluk om een groot deel van het Nationaal Park De Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, in mijn achtertuin te hebben.

In de Biesbosch vind je graslandpolders en bossen met populieren, berken, hazelaars en meidoorns. Je kunt met een beetje geluk bevers en ijsvogels spotten en overal om je heen zie je water en watervogels zoals futen, meerkoeten, aalscholvers, reigers, eenden, zwanen en (kol)ganzen. 

Vertrekpunt van de wandelingen is het Biesboschcentrum in Dordrecht. Er zijn verschillende routes van 1 tot 1,5 uur met verharde of onverharde paden, slingerend door de polder, langs wilgen of over dijkjes. De Biesbosch is altijd in beweging, beweeg jij mee? 

Flora en Fauna

De bekendste bewoners van de Biesbosch zijn wel de ijsvogel en de bever. Bevers werden in 1988 uitgezet en inmiddels zijn ze in aantal toegenomen. Beverburchten,  vraat- en glijsporen vind je overal langs de oevers.  Het beste moment om bevers te spotten is tijdens de schemering.

De  ijsvogel heeft opvallende kleuren en dankt zijn naam aan zijn ijsblauwe rug. Het is een viseter die zich weinig laat zien. Ze nestelen in wortelkluiten van omgewaaide bomen. De Biesbosch met zijn weelderige begroeiing en visrijke wateren is een paradijs voor de ijsvogel. Met een beetje geluk kunnen we ze spotten. Ze zitten veelal op een tak nabij het water, op de uitkijk naar vis. 

Langs de groenen paden vinden we allerlei soorten planten en bloemen zoals bramen, reuzenbalsemien, vlierstruiken, brandnetel en de spindotters. Van de elf wilgensoorten in Nederland zijn er zes te vinden in de Biesbosch. De dunne twijgen werden gebruikt om manden en fuiken te vlechten of om bossen hout of riet mee vast te binden. 

Wandelingen

Vanaf het Biesboschcentrum in Dordrecht starten een aantal wandelroutes:

  • Helpolderroute 
  • Moldieproute
  • Zuilespolderroute
  • Off-the-road route

We komen langs grienden (wilgenakkers) en poldergrasland met grazend vee en vogels, door bossen, langs water en over dijkjes. Beleef al wandelend dit unieke landschap en wandel uit je hoofd. 

Aanmelden

Zet alvast de eerste stap en vul onderstaand formulier in. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor een afspraak of meer informatie.