"One must learn, if one is to see the beauty in Japan, to like an extraordinarily restrained and delicate loveliness." (Miriam Beard)

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 20:00

Al bij de eerste klanken van de piano krijg ik kippenvel. Ik sluit mijn ogen en laat de muziek binnen komen. Zo mooi en overweldigend. De stem van Marijn ontroert en biedt mij tegelijkertijd troost. Throw me a line weerklinkt krachtig en sterk en de sfeervolle verlichting maakt deze avond zeker ook intiem en persoonlijk. De schoonheid zit hem vooral in het gevoelige samenspel tussen klassiek en pop die Haevn op harmonieuse wijze samen weet te brengen. 

Soms zijn we even vergeten wat pure schoonheid is, maar het zit in alles. De dankbare glimlach die ik krijg als ik een bewoner van De Merwelanden in een rolstoel over de markt duw naar de visboer en hem daarna heerlijk zie genieten van een ijsje. Een prachtig kunstwerk in een museum, streetart, muziek of de futen in de haven.

"Als iemand echt van de natuur houdt vindt men overal schoonheid." Deze wijsheid van Vincent van Gogh is zeker waar. In Japan hebben ze de pracht van de natuur tot een ware kunst verheven. Van prille kersenbloesems in de lente tot herfstbladeren, alles is verfijnd, subtiel en puur. Het geheim zit hem in het weglaten. Tedere schoonheid heeft geen opsmuk nodig, less is more, ook hier.

Japan leert je schoonheid te ontdekken in het allerkleinste detail. Het leert je op een andere manier te kijken naar landschappen, kimono's, de seizoenen of een kopje thee. Dit maakt een bezoek aan Japan uniek en bijzonder. We zijn vaak geneigd beauty voor lief te nemen, er niet echt bij stil te staan of het simpelweg niet te zien, verblind door de dagelijkse beslommeringen.

Geluk zit vaak in iets kleins en komt van binnenuit, net als schoonheid. Je bent mooi zoals je bent en als je dat soms een beetje vergeten bent, zorg dan dat de lieflijkheid jou weer weet te vinden. Ontdoe je van alles dat niet bij je past en volg je dromen. Where the heart is, when the light 's at your side, when the faith is ready...

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.