"Rustig zitten, niets doen, de lente komt en het gras groeit vanzelf." (Basho)

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 09:35

Tokyo is druk. In het zwart geklede mensenmassa's zoeken als mieren hun weg in metro-, en treinstations. Alles gaat snel, efficiënt en geordend. Drukker dan in Tokyo tijdens de ochtendspits zal het nergens anders zijn. Ik hou van deze bruisende en dynamische stad, want juist de drukte om mij heen maakt de behoefte aan rust groter. 

Even niets moeten. Wanneer heb jij voor het laatst niets gedaan? Ik bedoel gewoon zitten in stilte, alleen maar zijn. Laptop en telefoon uit. Muziek uit. Niemand om je heen die je stoort. Even geen verplichtingen en to-do lijstjes. Even een pas op de plaats. Kan je het je nog herinneren? 

Heb je het gevoel dat je je steeds moeilijker los kunt maken uit de hectiek van alledag? Moet je van jezelf de hele dag productief zijn en sta je daarom altijd aan? Gun je jezelf geen of weinig pauze omdat je anders nog meer tijd tekort komt? Lukt het je niet meer om volledig te ontspannen? Slaap je slecht?

We kunnen niet altijd maar door gaan. Ons lichaam heeft rust nodig en onze geest ook. Ontspannen kun je leren en daar hoef je niet perse voor te mediteren. Zoek een fijne plek op waar je je goed voelt en even niet gestoord wordt. Begin met drie minuten rustig adem halen, vertraag, en focus op je ademhaling. Als je gedachten je afleiden, richt je dan weer op je ademhaling. Dit vereist oefening. Sta stil bij wat je voelt in je lichaam en wat rust met je doet. Word je misschien onrustig van niets doen of raak je gestrest en kan je absoluut niet stil zitten? Blijf je maar scrollen op je telefoon als je even niets hoeft? 

Niets doen is moeilijker dan je denkt. Tijdens een 1-op-1 wandelcoachsessie kan ik je helpen om te leren ontspannen. Door middel van oefeningen in de natuur, leer je beter te luisteren naar je lichaam en ga je ook beter voor jezelf zorgen door vaker rust te nemen en pauzes gedurende de dag in te lassen. Je leert vertragen en dingen met bewuste aandacht te doen in het hier en nu in plaats van op de automatische piloot. Omdat je door de sessies vaker in de buitenlucht komt en je meer beweegt zal slapen ook een stuk gemakkelijker worden. Je leert beter prioriteiten stellen en in de natuur hoef je niet de hele tijd aan te staan. Sterker nog, in de natuur ben je gewoon offline maar sta je wel open voor wat zich aandient. 

Ik laat de drukte van Tokyo voor even achter me en ga thuis op de boot een paar dagen niets doen: staren over het water naar de futen onder het genot van een kopje matcha thee. Want als ik één ding geleerd heb van de drukte in Tokyo dan is het de tijd nemen voor jezelf. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.