“Ik ben niet overal geweest, maar dat staat wel op mijn lijstje.” (Susan Sontag)

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 om 09:49

"Ik wil in mijn tussenjaar graag reizen begeleiden, maar weet niet of dit bij mij past en wat het precies inhoud, kan jij mij er meer over vertellen?" Ik ontvang dit berichtje van een student via mijn website. Na wat over en weer gemaild te hebben maken we een afspraak in Rotterdam. Ze zit in een tussenjaar van haar studie en weet nog niet wat ze wil gaan doen; reizen of vrijwilligerswerk in Afrika. Omdat ze geen budget heeft om zelf op reis te gaan, denkt ze er over om reizen te gaan begeleiden. Ze heeft het gesprek goed voorbereid, verteld wat over haar reiservaring en vraagt wat in mijn ogen het belangrijkste talent is van een reisbegeleider. 

"Reiservaring is zeker belangrijk maar waar het om gaat is of je je zelfstandig kan redden in een vreemd land (ook als je er nog niet geweest bent) met een vreemde taal (ook als je die niet spreekt) en problemen op kunt lossen die op je pad komen en bovendien zorgdragen voor het welzijn van jouw groep. Je kan ontzettend veel landen hebben afgevinkt maar als je al die reizen met een groepsreis hebt gedaan mis je bepaalde kennis en vaardigheden die je wel leert als je zelfstandig op reis gaat. Reizen begeleiden is altijd avontuurlijk en nooit saai maar daar moet je wel tegen kunnen. Je moet je continue aanpassen aan een land, de groep en de omstandigheden. Je draaiboek is slechts een richtlijn. Echter is het ook zo dat je er nooit alleen voor staat en je het hoofdkantoor, jouw chauffeur, lokale gids of contactpersoon hebt om je te helpen indien nodig.

Verder draag je een grote verantwoordelijkheid voor je groep. Een zelfverzekerde houding is belangrijk waardoor mensen zich veilig voelen en zich op hun gemak voelen. Ze kunnen op jou vertrouwen, want jij bent er voor hen en leidt ze op een prettige, verantwoordelijke en veilige manier door een vreemd land, zodat ze optimaal kunnen genieten van hun vakantie. Jij bent de leider en dit moet je bij aankomst op het vliegveld al laten zien. Als je vreselijk onzeker overkomt, loopt niemand vol vertrouwen achter je aan en zullen andere mensen in de groep het voortouw nemen als jij steken laat vallen. Wees zeker van jezelf, ook als je ergens voor het eerst komt en een beetje levenservaring en veel reiservaring helpen dan natuurlijk wel. 

Tot slot is het van belang hoe je met een groep mensen omgaat, dit is bepalend voor zowel de dynamiek als de sfeer in een groep. Durf jij een groep toe te spreken? Heb je al eens activiteiten georganiseerd voor meerdere mensen? Kan je een beetje improviseren? Voel je stemmingen aan? Heb je geduld? Ben je consequent? Kan je je aandacht binnen de groep verdelen en heb je oog en een luisterend oor voor iedereen?"

"Er komt meer bij kijken dan ik dacht," zegt ze. "Misschien moet ik eerst maar eens meer reiservaring opdoen zodat ik me wat zekerder voel. Ik ben ook best wel een controlfreak en wil graag van te voren weten waar ik aan toe ben." "Het werk van een reisbegeleider is afwisselend en niet altijd te voorspellen maar als je je goed hebt voorbereid en zorgt dat je alles waar je wel controle over hebt geregeld hebt, zoals bijvoorbeeld het op tijd aanmelden van de excursies en de dag tot dag informatie van de reis zodat iedereen weet hoe laat jullie vertrekken en wat jullie die dag gaan doen, dan geeft dat je al een stukje houvast. Waar je geen invloed op hebt moet je leren los te laten. Zie geen beren op de weg voordat ze er zijn, en als zich een probleem voordoet op de reis zoek dan eerst naar een oplossing en pas later naar de oorzaak of hoe je het een volgende keer kunt vermijden. Reizen kan je alleen maar leren door het te doen. Misschien geeft het vrijwilligerswerk in Afrika je iets meer zekerheid op dit moment en bovendien een interessante reiservaring die je meeneemt voor de toekomst." 

We drinken nog een kop koffie en dan nemen we afscheid. Ik raad haar aan om mijn boek Weer Weg - Handboek voor de reisbegeleider te lezen om een compleet beeld te krijgen van het begeleiden van reizen, want er zijn nog veel meer aspecten die we niet besproken hebben. 

Mijn boek Weer Weg - Handboek voor de reisbegeleider verschijnt 1 september en is te bestellen via de link op deze website: 

menu>boeken>VanDorp Uitgevers Educatief

Tot snel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.