"Every thought we think is creating our future." (Louise Hay)

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 10:29

'Wat heb je een leuke jurk aan.' 'Jouw kookkunsten zijn geweldig, je hebt jezelf overtroffen.' 'Ik wou dat ik jouw creativiteit had, het is prachtig wat je maakt.'

Wanneer heb jij voor het laatst iemand een compliment gegeven? En wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen? Als je een compliment krijgt, kan je die dan ook ontvangen of voelt het ongemakkelijk? Het is namelijk belangrijk om de gever te bedanken voor het compliment. Vaak hebben we de neiging om gelijk een ander compliment terug te geven zodat we quitte staan of reageren erop met 'Ach, die jurk heb ik al jaren', maar dit doet afbreuk aan het compliment zelf. Reageer gewoon bevestigend: 'Dankjewel, ik vind hem zelf ook erg leuk.'

Gister was het nationale complimenten dag, een dag die eigenlijk niet zou moeten bestaan, want laten we eerlijk wezen, je kan iemand toch elke dag een compliment geven en in de eerste plaats jezelf want je bent een mooi mens. 

Iedereen is blij met een oprecht compliment, het geeft de ontvanger zelfvertrouwen en bevestiging. Echter is het effect het tegenovergestelde als je mensen te pas en te onpas complimenten geeft, dan is het niet meer geloofwaardig. Een compliment moet dus écht zijn en niet gespeelt. Vragen om complimenten werkt ook niet;  'vind je niet dat ik een leuke jurk aan heb?' Je dwingt hiermee een positieve reactie af die niet spontaan is. 

Positieve affirmaties gaan net iets verder dan jezelf een compliment geven. Het zijn korte positieve zinnen die kracht en zelfvertrouwen uitstralen en hoe vaker je ze herhaalt, hoe meer ze ingesleten raken in je brein en hoe meer positieve gedachten er in je hoofd zitten, hoe positiever je wordt. Zo simpel is het. Zoiets als een  hersenspoeling, een reiniging van negatieve gedachten die niet helpend zijn en je juist meer naar beneden halen. Affirmaties helpen je om de kracht en zelfvertrouwen in jezelf te voelen en niet alleen omdat je het waard bent maar hoe meer je er zelf van overtuigd raakt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk aantrekt wat je uitstraalt. Denk je toekomst. 

Klinkt dit als hocus pocus? 

Als je jezelf respecteert en waardeert zullen anderen jou ook respecteren en waarderen. Als je lief bent voor jezelf ben je ook lief voor de mensen om je heen. Het één is een logisch gevolg van het ander. Dat is geen magie maar actie reactie. Probeer het maar eens uit op straat, door iemand een compliment te geven. Waarschijnlijk krijg je een glimlach en dankbaarheid terug. Terwijl als je een Glennis-Grace-in-de-Jumbo doet, dan weet je denk ik ook welke reactie je kan verwachten. 

Het mooie van affirmaties is dat je ze zelf kunt bedenken. Een affirmatie moet bij je passen, bij wat jij belangrijk vindt of wilt bereiken en is altijd een korte zin, een bekrachtiging in de tegenwoordige tijd. Het beste tijdstip is 's morgens gelijk na het ontwaken of als je voor de spiegel staat, maar ook voordat je een belangrijke presentatie of pitch moet geven, een sollicitatiegesprek hebt, examen of auditie moet doen of iets anders waar je een beetje zenuwachtig voor bent. You can do it!

* Ik ben goed bezig

*Ik vertrouw erop dat het mij gaat lukken

*Ik doe mijn best

*Wat er ook gebeurt, ik weet dat ik het aan kan

Vind je het lastig om zelf affirmaties te bedenken die bij je passen? Er zijn speciale meditatie apps die ook werken met affirmaties en je op weg kunnen helpen en vergeet niet:  je bent goed genoeg!

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.