"Doorzettingsvermogen is een goede vorm van koppigheid." (Anne Barratin)

Gepubliceerd op 24 juni 2022 om 13:49

'Het voelt nu net als toen ik voor het eerst ging paardrijden' legt mijn coachee uit. 'Mijn paard was koppig, had helemaal geen zin in een ritje met mij en probeerde op alle mogelijke manieren onder mij uit te komen. Ging rustig gras eten en bleef staan als hij moest lopen, gooide zijn hoofd omhoog zodat ik moeite had om de teugels vast te houden, ging achteruit lopen en bokken en wierp mij uiteindelijk steigerend van z'n rug af. Ik was alleen maar bezig geweest om krampachtig in het zadel te blijven zitten en toen ik op de grond lag, was ik er helemaal klaar mee. Paardrijden is niets voor mij!'

'Een paard is een kuddedier en dominantie en ondergeschiktheid binnen de groep wordt continue afgetast en ze dagen elkaar uit. Jouw paard voelde blijkbaar dat jij ondergeschikt was en ging je uitdagen en testen. Een paard is een vluchtdier en zal in eerste instantie een tegendruksreactie gebruiken, die wij zien als koppigheid, zodat onze aandacht even verslapt en het daarna kan vluchten. Paarden zijn daardoor heel onvoorspelbaar, zeker als ze merken dat jij niet de leider bent, dan krijg je een stuiterende ruiter op een op hol geslagen paard.'

Mijn coachee worstelt met haar nieuwe functie. Vier maanden geleden kreeg ze meer verantwoordelijkheid en de leiding over een team. Ze merkt dat haar team haar nog niet serieus neemt en voelt zich erg onzeker hierdoor. Ze twijfelt of de functie wel bij haar past en of het misschien toch niet te hoog gegrepen is. 

'Paard leren rijden vergt oefening, net als het leiden van je team. Je hebt paardenkracht anders had je de functie niet gekregen. Natuurlijk leiderschap is leiden vanuit het hart. Paard en ruiter moeten dus volledig in harmonie zijn en elkaar aanvoelen.' We komen aan bij een kleine watergeul die droog staat, erover ligt een boomstam. 'We gaan oefenen in balans. Ga er maar op staan en voel wat je moet doen om in balans te blijven. De stam is je paard, jij bent de ruiter.'

Mijn coachee stapt voorzichtig op de boomstam en loopt naar het midden, daar staat ze wiebelend stil. 'Als ik in beweging blijf is het makkelijker om mijn evenwicht te behouden dan als ik stilsta,' zegt ze. Na een tijdje staat ze al steviger. 'Het voelt nu veiliger en ik vertrouw de boomstam nu beter.' Je team moet zich dus veilig voelen en vertrouwen in je hebben, zeg ik. Nu vraag ik haar of ze voorzichtig op één been durft te gaan staan. Na een paar aanmoedigingen en pogingen lukt het haar en staat ze rustig, zelfverzekerd én krachtig in het midden van de boomstam. Ze loopt daarna bijna in draf naar de overkant en maakt een diepe buiging als ze daar aankomt, tadaa!

'Hoe zou je jouw paardenkracht in kunnen zetten om de teugels weer in handen te krijgen zodat jouw paard naar je luistert?' vraag ik haar.  Ze denkt na over de oefening en waar haar kracht zit. 'Ik heb de functie gekregen omdat mijn baas vertrouwen in mijn kunnen heeft. Ik ben standvastig, heb doorzettingsvermogen en overtuigingskracht. Vanuit ontspanning kan je beter leidinggeven dan vanuit angst en onzekerheid. Ik moet meer naar mijn gevoel luisteren en beter de signalen van mijn team oppakken en verder geduldiger zijn, want zij moeten ook aan mij wennen. Ik ga binnenkort een team uitje plannen en één op één gesprekken voeren zodat we dezelfde kant op gaan. Om samen de finish te halen moet ik laten zien dat ik de kar kan trekken en desnoods koppiger zijn dan mijn paard. Ik weet welke doelstellingen ik samen met mijn team wil bereiken, ook al moeten we daarvoor nog wel wat hindernissen nemen. Een edel paard heeft slechts de schaduw van de zweep nodig.'

Ik rond de wandelcoachsessie af. Over twee weken gaan we kijken wat ze uit de gesprekken met haar team geleerd heeft en welke hindernissen er genomen moeten worden. 'Je kan dit, als je de teugels van je leven zelf in handen neemt, vertrouwd op je paardenkracht en rustig blijft. Loop niet braaf een rondje door de bak met gebogen hoofd maar gooi die manen in de wind en zorg dat jouw kudde je volgt uit vrije wil...'

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.