"The world breaks everyone and afterward many are strong at the broken places." (Ernest Hemingway)

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 13:41

We leven in een harde, meedogenloze en kwetsbare wereld. Een wereld waarin je moet knokken voor waardering, liefde en respect om te zijn wie je bent. Je kwetsbaar opstellen is voor de meeste mensen dan ook moeilijk. Want je laat je zwakke kanten zien, de dingen waar je mee worstelt, waar je je voor schaamt omdat je bang bent dat andere mensen je niet zullen accepteren als ze dit weten. Je beschermt jezelf door je kwetsbaarheid niet te tonen, maar verhindert hierdoor een diepere verbinding omdat je denkt dat je het toch niet waard bent. 

Niemand zit te wachten op emoties van angst, verdriet, teleurstelling of schaamte en dus zoeken we naar andere middelen om ons 'blij' te voelen en vluchten in alcohol-, of drugsgebruik, seks, medicijnen, overmatig eten, feesten, geld uitgeven of andere excessen. We voelen ons tijdelijk weer even 'happy', totdat de nare gevoelens weer boven komen. Deze laten zich namelijk helemaal niet verdoven en het probleem is dat je hierdoor ook de positieve emoties verdooft zoals gevoelens van vreugde, liefde en creativiteit. 

Ontslag, relatie problemen, faillissement van je eigen bedrijf, verlies van een dierbare, gezondheidsproblemen, armoede, werkloosheid, psychische problemen, ongevallen en tegenslag, schulden, misbruik, uitbuiting. We krijgen allemaal ons portie leed waar we mee moeten dealen. Hier zijn geen uitzonderingen op. Het probleem is dat alles en iedereen tegenwoordig 'prefect' en 'voorspelbaar' moet zijn. Maar niemand is perfect en er is geen zekerheid in het leven, slechts in heel beperkte mate kan je ervanuit gaan dat iets verloopt zoals je dat in je hoofd had, maar het  meeste kan je niet controleren of beheersen. Er worden hoge verwachtingen en eisen aan onze kinderen gesteld, terwijl ze misschien beter af zijn met waardering, respect en liefde voor wie ze zijn in plaats van om wat ze doen of bereiken en er ruimte is om emoties toe te laten. Hier ligt namelijk de kracht voor later: eigenwaarde en zelfliefde.

De wereld breekt iedereen van ons, maar als je vanuit zelfliefde en een sterk besef van eigenwaarde leeft, dan durf je je kwetsbaar op te stellen, omdat het dan niet zoveel uitmaakt wat andere mensen van je vinden. Dan kan je vanuit je hart leven en verbindingen met mensen aangaan vanuit je authentieke, pure zelf, omdat je het waard bent. 

Iedereen is bang om buitengesloten te raken, ergens niet bij te horen, anders te zijn, niet aan de verwachtingen te voldoen, anderen teleur te stellen, pijn te doen of gekwetst te worden maar deze angst brengt je alleen maar verder weg van de verbinding die je zoekt. Stel je kwetsbaar op en omarm je onvolmaaktheden, ze maken je juist uniek want niemand is prefect en je bent goed zoals je bent. 

Wil je graag meer zelfliefde ontwikkelen, zodat je weer in je kracht komt te staan en vanuit vertrouwen leven en relaties aangaan? Neem dan met mij contact op via deze website.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.