"Er zijn mensen die reizen om te verdwalen, er zijn mensen die reizen om zichzelf te vinden." (Gesualdo Bufalino)

Gepubliceerd op 4 augustus 2022 om 12:36

's Nachts horen we het zingen van de Kuhls pijlstormvogels, die in deze tijd van het jaar vanuit Zuid-Amerika naar de Azoren komen om er te broeden. Het is een apart geluid, een soort van vrolijkheid, dat gepaard gaat met hun thuiskomst. 

De volgende dag zien we ze laag over het water vliegen als we op de ferryboot zitten naar het eiland Pico. Ze leven in kolonies en vergezellen vaak de dolfijnen op zoek naar eten. Ze zijn hier op de eilanden in hun element. Ruim 85% van de wereldpopulatie van deze bijzondere vogel is te vinden op de Azoren en Madeira, maar ze worden bedreigd. 

Toerisme, verstedelijking en beperking van hun broedgebieden maakt het noodzakelijk dat ze nu beschermd worden. Zodra de jongen drie maanden oud zijn, maken ze de Atlantische oversteek en start ook de lokale campagne. Gewonden vogels worden geholpen met een SOS programma en op scholen wordt er voorlichting gegeven. 

Wij mensen reizen ook, niet zozeer naar broedgebieden maar wel naar plekken om te ontdekken. Veelal zijn we gaandeweg een beetje verdwaald en weer op zoek naar onszelf. Is de vakantie een reset en laten we eindelijk los. Gaan we het allemaal anders doen zodra we weer thuiskomen. Maken we ons niet meer druk om dingen waar we geen invloed op hebben, drijven we mee op de flow van het leven en bovenal blijven we stress de baas. 

Klinkt veelbelovend maar de praktijk leert, dat zodra we weer landen in ons vertrouwde thuiswereldje we ons snel opnieuw verliezen in ellenlange meetings, to do lijstjes, deadlines en verplichtingen. De vakantie blijkt een vluchtige escape te zijn geweest waarin we heel even onze relaxte zelf konden zijn.

Hoe kan je dat gevoel nu wél vasthouden? 

Wil je het écht anders doen, doe dat dan ook. Op reis kom je uit je routine, ga je op avontuur, ontdek je en moet je jezelf opnieuw uitvinden. Doe dat thuis ook. Als je gelijk weer dezelfde routine oppakt, verandert er namelijk niets. Maak met je baas afspraken over meetings en deadlines. Spreek met je partner een nieuw schema voor de kinderen af of verdeel huishoudelijke taken anders. Ga op ontdekking thuis. Verdwaal een beetje op zoek naar een andere 'routine' en verander wat niet werkt of waar je niet gelukkig van wordt. Stel opnieuw je prioriteiten zodat de sportschool wél in de agenda past. 

Wil jij dat vakantiegevoel vasthouden maar lukt het niet? Relaxter door het leven gaan en je volle agenda eens op de schop nemen? Beter leren plannen op je werk? Prioriteiten stellen? Stress voorkomen? Een wandelcoach kan je hierbij helpen!

Interesse? Neem dan contact met mij op.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.