"Als je de scherven in je leven weet op te rapen, kun je er misschien toch nog een mooi mozaïek van maken." (Jabbertje.nl)

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 17:39

"Maar wat doe je dan precies als wandelcoach, leer je mensen wandelen?"

Dit is een veelgehoorde misvatting. Centraal bij wandelcoaching is de coachvraag. Dit is het resultaat dat iemand wil bereiken doormiddel van coachsessies in de natuur. Het kan gaan om persoonlijke groei en ontwikkeling thema's die vaak samenhangen met zingeving en zinbeleving of levensstijl en loopbaan thema's. Verder zien we ook veel coachvragen die te maken hebben met emotie- en stressregulatie. Wandelcoaching is dus simpelweg wandelend coachen. 

"Wat is het grote voordeel van een wandelcoach?"

Wandelcoachsessies vinden plaats in de natuur. Al wandelend kom je dus letterlijk in beweging en ervaar je al snel de stressverlagende effecten van groen om je heen. Bovendien praat je gemakkelijker met een coach die naast je loopt dan met één die tegenover je zit. De wandelcoach gebruikt de natuur verder door middel van resultaat gerichte oefeningen die betrekking hebben op de coachvraag. 

"Gaat een wandelcoach mij dan vertellen wat ik fout doe?"

Ook dit is een misvatting. Een wandelcoach oordeelt niet maar laat je simpelweg een ander perspectief zien, waardoor je tot nieuwe inzichten komt. Luistert naar jou en stelt vooral heel veel vragen. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen gedrag en gevoel en vind je antwoorden en oplossingen zodat je het anders kan doen en patronen doorbreekt. Je kent jezelf immers het beste.

"Als ik hulpzoek bij een wandelcoach, voel ik me een loser."

Iedereen heeft niet effectieve patronen die we onbewust herhalen, dit is heel menselijk. Deze patronen zelf herkennen en doorbreken is niet eenvoudig. Het vergt moed om te erkennen dat we ongezonde patronen hebben en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Het is juist een krachtige eerste stap naar persoonlijke ontwikkeling en groei om de hulp van een wandelcoach in te schakelen, dan ben je dus zeker geen loser. 

"Iedereen is coach tegenwoordig, waar moet ik op letten bij het vinden van een goede wandelcoach?"

Een goede wandelcoach heeft naast een opleiding ook de nodige (levens)ervaring en emphatie. Hij of zij behandeld alles wat je bespreekt vertrouwelijk, waardoor je privacy gewaarborgd is en je een veilig gevoel ervaart tijdens de wandelsessies. Er is wederzijds respect tussen coach en coachee en oprechte interesse in het verhaal van de coachee. Een coach luistert aandachtig en stelt vragen zonder te oordelen of een mening of advies te geven. 

"Coachtrajecten zijn altijd duur en tijdrovend."

De duur van het wandelcoachtraject is afhankelijk van jouw coachvraag en de complexiteit ervan. De meeste mensen zijn al geholpen met slechts 3 à 4 sessies. Sommige coachvragen hebben echter meer tijd nodig en tijdens het intakegesprek bespreken we ook het aantal sessies. Je weet dus altijd van te voren waar je aan toe bent. 

"Is het niet een beetje zweverig allemaal?"

Mijn wandelcoachsessies zijn lekker nuchter,  met beide benen op de grond. Mindfulness is vaak een onderdeel van een wandelcoachsessie maar dit hoeft dus zeker niet zweverig te zijn.

Iedereen heeft emotionele scherven. Ik kan je helpen om alle stukjes terug te vinden zodat jij er een prachtig en krachtig mozaïek van kunt maken.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.