"Heb geduld met iedereen, maar bovenal met jezelf." (Franciscus van Sales)

Gepubliceerd op 24 augustus 2022 om 09:58

De rij is langer dan lang, voetje voor voetje zigzaggen we tussen de afzettingen door naar buiten,  door de tent en daarna weer terug naar binnen om vervolgens de trap op te gaan en daar opnieuw te zigzaggen tot aan de bagage controle.

Aangekomen op onze bestemming zijn de wachttijden om een restaurant in te komen ongeveer een uur en dan heb je nog niet eens besteld. Wachten op je eten duurt vervolgens ook nog eens een uur. Het ritme ligt in Portugal en zeker op de Azoren een stuk lager dan wat wij gewend zijn. 

We wachten wat af. In de rij bij de kassa, in de file, op vliegvelden en op stations. We wachten op onze bagage, tot we geholpen worden of staan in de wacht aan de telefoon. Het kost ons dagen van ons leven. En doordat alles tegenwoordig veel sneller gaat dan vroeger, hebben we geen geduld meer als het iets langzamer gaat, want dat gaat ten koste van onze kostbare tijd. Altijd weer die tijd. 

Ongeduldig zijn is ongezond. Ongeduldige mensen zijn vaker gespannen en gestrest. Ze zijn competitiever en agressiever dan geduldige mensen. Het zijn de mensen die sneller uit hun slof schieten en meestal een korter lontje hebben. Het zijn ook de mensen die meer kans hebben op een hoge bloeddruk op latere leeftijd en hartproblemen.

Het goede nieuws is dat geduld, net als ongeduld geen karaktereigenschap is maar een gewoonte. Dat betekent dat je geduld kunt leren. Het is een kwestie van het uitstellen van je behoeftebevrediging. Mensen met geduld leven vaak gezonder omdat ze letten op de langetermijngevolgen en de beloning niet gelijk willen maar die uit kunnen stellen. Ze nemen elke dag een snoepje in plaats van de hele zak in één keer leeg te eten bijvoorbeeld. 

Wat kan je doen als je ongeduldig bent?

1. Aanvaard dat anderen anders zijn. Probeer mensen niet te veranderen, ze zijn wie ze zijn en doen ook hun best, in hun eigen tempo. 

2. Neem afstand. Onderzoek je eigen reactie als je ongeduldig wordt en kijk hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan zodat het je minder stress oplevert.

3. Waardeer wat anderen voor je doen. Zet je eigen behoeften niet altijd op de eerste plaats. Mensen proberen vaak te helpen, ook al gaat iets in jouw ogen te langzaam.

4. Adem in, adem uit. Haal rustig adem en tel eens wat vaker tot tien. Reageer niet direct op iets maar kies hoe je wilt reageren.

5. Luister naar muziek. Niet voor niks hoor je een muziekje als je aan de telefoon lang in de wacht staat. Muziek helpt je door de langste wachttijden heen. Maar ook mediteren, een boek, kruiswoordpuzzels of andere spelletjes doden de tijd.

6. Laat los waar je geen controle over hebt. Met jouw ongeduld bereik je niet dat de rij bij de kassa sneller gaat, je bestelling eerder op tafel staat, de wifi sneller wordt of dat iemand harder voor jou gaat lopen. Je hebt alleen maar jezelf ermee. 

7. Ga op reis. Bijna nergens gaat alles zo snel als in Nederland en je merkt al een groot verschil met de landen in Zuid-Europa, Azië of Zuid-Amerika. Oefen op vakantie in geduldig zijn en neem dat mee naar huis. 

8. Heb geduld met jezelf. Gewoonten en gedrag veranderen lukt niet van de ene op de andere dag en het hoeft ook niet prefect te zijn. Het is ook menselijk om af en toe ongeduldig te zijn en daar is niets mis mee.

9. Luister naar je lichaam. Wanneer ervaar je dat je ongeduldig bent en wat brengt dat in je lijf teweeg. Beschrijf het gevoel en de reacties van je lichaam als je ongeduldig bent, dit helpt om de triggers te herkennen zodat je kunt kiezen hoe je er op dat moment mee om wilt gaan. 

10. Go slow. Vertraag je leven, doe alles een tandje trager. Verleng de tijd die je aan dingen besteed.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.