"All you need is less." (Vicki Vrint)

Gepubliceerd op 30 augustus 2022 om 11:28

Groots leven met minder (geld), hoe doe je dat? 

We consumeren wat af met z'n allen. Worden dagelijks bestookt met marketingcampagnes, zodat we nooit tevreden zijn met wat we hebben, en altijd blijven hunkeren naar meer. Het aanbod is enorm, de concurrentie mogelijk nog groter, de lat om je te onderscheiden van de rest ligt hoog en toch zijn we nimmer verzadigd. We werken ons omhoog langs de carrière lat en tevens een slag in de rondte. Alles is gericht op meer. Meer geld, meer aanzien, meer spullen. 

Al tijdens mijn wereldreis ben ik erachter gekomen dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn: een doel in je leven,  een dak boven je hoofd, een warme maaltijd en goed gezelschap en dat meer eerder een belemmering is dan een aanvulling. Door het vele verhuizen ruimde ik al regelmatig op, en was dus al aan het minderen geslagen, totdat ik besloot dat ik helemaal terug wilde naar de basis; kleiner wonen (tinyhouse) en ontspullen. 

All you need is less

Ik begon met weggeven, weggooien (recyclen/hergebruiken) en verkopen van bijna al mijn spullen. De administratie werd volledig digitaal en ik kon vuilniszakken vol oude afschriften en papieren vernietigen. Door het reizen had ik al mijn abonnementen al opgezegd en wat er liep aan contracten wilde ik alleen nog maar digitaal ontvangen. Ik maakte onderscheid tussen spullen die ik nooit gebruikte of dubbel had (denk aan serviesgoed en kleding), spullen die ik af en toe gebruikte maar niet écht nodig had en spullen voor dagelijks gebruik. Verder kwam ik erachter dat je heel veel dingen hebt om je huis gezellig te maken (planten, decoratie, boeken, cd's) en ook hier maakte ik keuzes. Boeken doneerde ik of gaf ik weg op een kleine selectie na, cd's gingen naar de Kringloop en mijn favoriete muziek downloadde ik op Spotify. Dan heb je nog de sentimentele spullen waar je nooit wat mee doet maar wat je niet weg kunt doen (denk aan oude fotoalbums) en hiervoor heb ik bij mijn ouders een plekje gevonden. 

Less is more

Na de verkoop van mijn appartement gingen de spullen die over waren in een kleine opslag tot het moment dat ik mijn tinyhouse droom gerealiseerd had. Anderhalf jaar later woonde ik op een tinyhouse boot en ging van 95m² naar 18m². Minder spullen, minder schoonmaken, minder vaste lasten, minder geld nodig, minder werken en minder stress resulteerde in meer vrije tijd, meer vrijheid, meer energie, meer plezier en meer rust. Minder is dus echt meer.

Consuminderen is...

Bij elke aankoop nadenken of je het écht nodig hebt, waarom je het wilt hebben en hoe vaak je het zal gebruiken. Maar ook langer doen met wat je hebt (mobiele telefoon bijvoorbeeld) of spullen repareren in plaats van vervangen, gezamenlijk gebruik (sharing), advertenties en reclames op sociale media blokkeren, minder TV kijken (ik heb überhaupt geen TV meer), de verwarming een paar graden lager zetten, zoveel mogelijk met de fiets of  het OV reizen (ik heb geen auto),  minder vlees/vis eten, kleinere porties  eten en alleen lokale-, seizoensproducten kopen.  Doe plastic of in plastic verpakte producten zoveel mogelijk in de ban en wees zuinig met water.

Ecologische voetafdruk

Door te consuminderen pas je je levensstijl aan zodat jouw ecologische voetafdruk kleiner wordt. Natuurlijk moet je hiervoor een afweging maken wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Ik heb geen wasmachine bijvoorbeeld maar een gezin met drie kinderen zou niet zonder kunnen, net als die auto. Door mijn werk als reisbegeleider vlieg ik nog steeds regelmatig, maar ik doe momenteel meer bestemmingen binnen Europa dan buiten Europa, waardoor mijn ecologische voetafdruk een heel stuk kleiner is geworden, zeker nu ik op een tinyhouse boot woon. De consument is oppermachtig want als de vraag veranderd (of de omzet daalt) dan zal het aanbod automatisch volgen en hebben alle marketingcampagnes het nakijken. Je kan dus wel degelijk een bijdrage leveren aan het behoud van de aarde en je hebt ook zeker invloed op het klimaat. Het lijkt een kleine stap, maar als iedereen een klein stapje zet dan wordt het samen een grote sprong vooruit.     

Benieuwd hoe jij van meer naar minder kan en wil jij jouw levensstijl aanpassen, zodat je meer tijd en geld overhoudt? Neem dan contact met mij op.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.