"Een tocht van 1000 mijl begint met de eerste stap." (Lao-Tse)

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 07:36

Tien paar schoenen zetten de eerste stap op weg naar Santiago. De mist hangt als een sluier over de Douro en Porto, de stad waar we gister onze credential hebben opgehaald. Met de smaak van de pastel de nata nog in de mond, volgen we de kustroute naar Matosinhos. Bij de vuurtoren van Foz do Douro, kussen de golven van de Atlantische oceaan de rivier en zal deze ons verder blijven vergezellen. 

Wat onwennig zoeken we een balans, tussen tempo en het gewicht op onze rug en tussen samen lopen of alleen. De zilte zeelucht en de geur van koffie omringt ons, tijdens een korte pauze, met heerlijke lounge muziek op de achtergrond en de voeten bijna in het zand. 

Al snel wandelen we weer verder, met de zon in onze rug op weg naar alles wat deze camino ons zal brengen. Een nieuw begin? Verwerken van een verlies? Persoonlijke groei? Een reset van ons leven of simpelweg even een break tussendoor. Een uitdaging die we allemaal zijn aangegaan, door de eerste stap te zetten. 

Ook al begeleid ik deze reis en zal hij daardoor anders zijn dan mijn eerdere camino's, het voelt goed om weer onderweg te zijn. Een nieuwe route naar dezelfde bestemming levert altijd weer een ander perspectief op, ook voor mij. De camino opend je ogen voor andermans verhalen, voor natuurschoon en bovenal de zin van alles.

Wat is er nu écht belangrijk? Waar gaat het om in het leven? Wat wil ik nu en waarom? Wat wil ik niet meer en hoe kan ik dat veranderen? 

De metamorfose gaat langzaam, net als het landschap om ons heen dat ons, telkens subtiel, nieuwe kleuren laat zien. We laten een beetje van onszelf achter in de plaatsjes die we passeren en wandelen verder met hernieuwe energie die we onderweg hebben opgedaan. Nieuwsgierigheid krijgt de overhand en we staan open, voor elkaar en voor alle nieuwe ervaringen die we zullen tegenkomen. Obstakels zullen er vast en zeker ook zijn, maar die kunnen wij wel aan. 

Tien paar schoenen onderweg, want stil blijven staan is geen optie. De weg roept en elke stap brengt ons dichter bij onszelf en bij onze bestemming.

Buen camino! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.