"Tijd is de rivier waarop de bladeren van onze gedachten in de vergetelheid worden gebracht." (Doris Lessing)

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 10:41

"Ik loop de laatste tijd telkens vast," zegt mijn coachee. "Het is net of ik de controle over mijn doen en laten kwijt ben, alsof ik slaaf ben van mijn eigen gedachten. Ik kan me daardoor moeilijk op mijn werk of andere dingen concentreren en maak onnodige fouten."

"Iedereen herkent zichzelf hierin, denk ik. Het is heel normaal dat  je regelmatig in je leven vast komt te zitten in de maalstroom van je gedachten en gevoelens en deze je niet meer los laten. In reactie hierop ga je je gedrag aanpassen door situaties te vermijden of je bewustzijn wordt minder waardoor je aandacht verslapt als je juist geconcentreerd met iets bezig zou moeten zijn. De gedachten en gevoelens of gebeurtenissen zijn zo sterk dat ze voor jou bepalen hoe je moet handelen, wat je uit de weg moet gaan en ze eisen al jouw aandacht op. Je bent overgeleverd aan de grillen van je brein. Maar geloof niet alles wat je denkt, ons brein heeft het beste met ons voor maar wat het vertelt is niet altijd juist of de enige waarheid, het is niet goed en niet fout. Gedachten zijn er gewoon. Ze komen en gaan en dat is prima, zolang ze er maar niet voor zorgen dat je beperkt wordt in je doen en laten of dat je er last van krijgt." 

"Ik wil er vanaf, maar ik weet niet hoe. Jij bent de coach, kun jij mij dit leren?" "Helaas komen we er nooit van af, maar ik  kan je wel nieuwe manieren leren om met die gedachten en gevoelens om te gaan zodat ze geen macht meer over jou hebben, wil je dat proberen?" 

We lopen verder en ik vraag haar onderweg op zoek te gaan naar twee mooie bladeren. Ze raapt een Kastanjeblad op dat prachtig van kleur is veranderd en een Elzenblad. Vervolgens gaan we even zitten op een bankje bij het water. "Houdt de bladeren losjes in je handen op je schoot en adem rustig in en uit. Kijk eens om je heen en bedenk je dat alles wat je nu ziet iets vertegenwoordigd wat belangrijk voor je is en benoem het. Stel je nu voor dat het ene blad al je gedachten en gevoelens bevat en het andere blad alle gebeurtenissen die jou in hun greep hebben. Wil je deze bladeren nu eens naar je gezicht brengen en voor je ogen houden, wat zie je dan?" "De kleur van de bladeren, maar verder niet veel." "Breng je handen met de bladeren nu weer naar beneden en merk op wat je ziet in je omgeving." "Ja, nu zie ik alles weer duidelijk." 

"Zie je dat als de bladeren voor je ogen zitten, jouw zicht gekleurd wordt door je gedachten en gevoelens en je weinig van je omgeving meer ziet? Zullen we doorlopen richting het water en onderweg raap je tekens een blad op voor een hardnekkige gedachte, gevoel of gebeurtenis." 

Al wandelend komen we aan bij een bruggetje en we blijven staan. "Je hebt een heleboel bladeren verzameld in prachtige herfstkleuren, zie ik. Wil je deze nu één voor één in het water laten en kijk hoe ze langzaam voorbij drijven...Benoem de gedachte, het gevoel of de gebeurtenis waar je in verstrikt bent geraakt hardop of in hoofd wanneer je ze loslaat. Weet dat er telkens nieuwe gedachten en gevoelens bijkomen en dat ons brein graag terugvalt op oude gebeurtenissen en gedachten. Je weet nu ook dat ze jouw zicht vertroebelen en hoe je de regie over je leven terug kunt krijgen. Oefen hier thuis mee, telkens als je weer in de maalstroom van je gedachten komt, zodat je je ervan bewust wordt en ze een halt toe kan roepen. Je kunt ook naar de wolken kijken die voorbij drijven en hier je gedachten op plakken. Accepteer dat ze er zijn, of ze nu negatief of positief zijn en merk op dat alles komt en gaat." We lopen rustig verder en genieten nog even van de stilte en de natuur om ons heen, voordat we deze sessie afsluiten voor vandaag. 

Gedachten en emoties zijn moment opnames. Jij hebt telkens de keuze of je de bladeren voor je zicht houdt en ze de leiding nemen over je leven waardoor je stil blijft staan of zelfs achteruit gaat óf dat je ze laat wegdrijven op de stroom en verder gaat met de dingen waar je mee bezig bent, die jouw leven betekenis geven, en je een voorwaartse beweging maakt. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.