"Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg." (Boeddha)

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 09:45

Leef jij volgens jouw waarden?

Waarden worden vaak verward met doelen. Leven volgens jouw waarden is een belangrijke eerste stap om te ontdekken wie jij bent, wat belangrijk voor jou is, waar jij voor staat en hoe jij met anderen wilt omgaan. Het geeft richting aan je leven als een soort innerlijk kompas. Jouw waarden bepalen de weg die je wilt nemen naar jouw doelen, ze motiveren je en geven zin aan het leven. Waarden zijn belangrijker dan doelen. Ze zijn er altijd, hier en nu, ongeacht of je je doelen bereikt of niet. Doelen liggen altijd in de toekomst.

Waarden kunnen zijn: vrijheid, harmonie, rechtvaardigheid, zekerheid, risico, plezier, humor, integriteit, flexibiliteit of respect. Het zijn de straatstenen van het pad waarop je loopt. 

Op enig moment in ons leven raken we allemaal wel eens een beetje verdwaald. We weten niet meer zo goed wie we zijn en waar we voor staan. Door het vermijden van lastige of moeilijke situaties, door verdriet of andere (emotionele) ongemakken veranderen we ons gedrag en kiezen we het verkeerde pad. Totdat je op een kruispunt in je leven staat en beseft dat je de weg kwijt bent. Dat je geen idee meer hebt welke kant je op moet.

Dit is het moment om terug te gaan naar je kern, naar je solide basis die er altijd is maar die je even uit het oog bent verloren. Je authentieke zelf terugvinden is teruggaan in je lichaam totdat je weer herkenningspunten tegenkomt en vooral even uit je hoofd te gaan. Te luisteren naar je hart, naar je diepste verlangens want dat zijn jouw waarden, dat is jouw innerlijk kompas die je vertelt welke richting je op moet, welke actie je moet gaan ondernemen en wat jou helpt om trouw te blijven aan  jezelf en je mooiste leven te leven. 

Maar hoe weet ik nu wat mijn waarden zijn?

Ik vergelijk het vaak met een lange busrit in Peru van Nazca naar Arequipa, die ik meer dan eens met mijn groepen heb gemaakt. Het is een rit van ongeveer tien uur dwars door de woestijn. Er zijn mensen die al bij het instappen opzien tegen deze lange zit en klagen over het comfort van de bus. Ze kunnen niet wachten totdat we eindelijk in Arequipa zijn want alles wat ze zien is zand, zand en nog eens zand en vragen bij elke stop ongeduldig hoe ver het nog is. Er zijn ook mensen die nieuwsgierig en vol verwachting instappen. Ze maken zich niet druk om het comfort of het ongemak van de bus want dat hoort bij het reizen. Ze genieten van alles wat ze onderweg zien, en verwonderen zich over de mooiste duinen en de prachtige kleuren van het zand die na elke bocht veranderen. Bij iedere stop maken ze contact met de locale bevolking, kopen fruit op een marktje of spelen met de kinderen die nieuwsgierig zijn wie wij zijn.  Voordat ze er erg in hebben rijden we Arequipa binnen. We komen allemaal tegelijk aan maar voor een aantal zit de  vermoeiende en zware rit er op en kunnen ze eindelijk de bus verlaten, ze hebben geen trek meer in eten en rollen uitgeput hun bed in. De rest strekt de benen even, gaat lekker uit eten en geniet van deze mooie stad bij avondlicht. Als ze eindelijk in bed liggen kijken ze terug op een prachtige rit door de woestijn en een mooie afsluiting van de dag. Ze zijn nieuwsgierig om morgen de rest van de stad te ontdekken. De hele groep is blij dat we ons doel bereikt hebben, maar de mensen die ook hebben genoten van het onderweg zijn, hebben meer energie en zijn gelukkiger. Waarom? Ze waren niet alleen op het doel gericht maar voelden zich verbonden met hun waarden en gedroegen zich daarna, want er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.

Ben jij benieuwd wat jouw waarden zijn of ben je even de weg kwijt? Een wandelcoach kan je helpen om terug te komen bij jezelf.

Tot snel, 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.