"Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt." (Johan Cruijff)

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 10:32

Wil je een andere baan of voor jezelf beginnen? Start dan met solliciteren of werk een businessplan uit. Lijnen, stoppen met roken, verhuizen, promotie, nieuwe ideeën? In ons hoofd weten we vaak maar al te goed wat we willen maar we komen niet vooruit omdat we meestal in rondjes denken en al snel weer terug bij af zijn. Wat we willen ontkrachten we meestal zelf door ja maar, dat lukt mij toch niet, te duur, bestaat al, ik wil geen fouten maken, ik ben niet creatief genoeg, ik ben er nog niet klaar voor, het is niet het juiste moment... We denken te veel en doen dus te weinig en daardoor staan we stil. Hoe kom je nu van stilstand naar beweging? 

Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt

Wat is jouw trigger om tot actie over te gaan? Waarom kan de één wel stoppen met roken en de ander niet? Waar ligt voor jou de grens? Hoe lang stel jij iets uit? Kortom wanneer kom jij op het punt van tot hier en niet verder? Wanneer ben jij er écht helemaal klaar mee en dus klaar voor actie? 

Doorbreek de cirkels van je gedachten

Herken je dit? In je hoofd heb je al je plannen al uitgevoerd, maar in realiteit ben je nog geen stap verder gekomen dan nadenken, wikken en wegen, lijstjes maken van voors en tegens, plan B (wat afleidt van plan A), wat als...en kom je telkens tot de conclusie dat het toch niks gaat worden. Vervolgens begin je weer opnieuw met plannen maken, nadenken, wikken en wegen...Om in actie te komen moet je allereerst uit je hoofd, stoppen met denken en beginnen met doen. Hoe je dat doet? 

Stap 1 Schrijf je gedachten op

Maak je gedachten zichtbaar door ze op te schrijven. Welke gedachten brengen je verder vooruit? Welke gedachten houden je tegen en dus ver van je doel af? Kloppen deze gedachten wel of is het iets dat je jezelf in je hoofd hebt geprent maar niet op waarheid of feiten berust? 

Stap 2 Bewustwording van je gedachten

Nu je je gedachten 'zichtbaar' hebt gemaakt, kan je gaan opmerken wanneer ze weer langs komen. Word je bewust van je negatieve-, en positieve gedachten en van de cirkels die ze maken. Je hebt dit namelijk al honderden keren doorlopen. Als je weer in rondjes denkt, realiseer je dan dat je dat doet. Je weet dan ook hoe het eindigt, namelijk terug bij af en dat je op deze manier niet verder komt. 

Stap 3 Wat kan er gebeuren?

Waar ben je bang voor? Wat kan er gebeuren als je het gewoon eens probeert? Angst is vaak het onderliggende probleem bij uitstel gedrag. Angst belet ons om actie te ondernemen en gewoon te doen. Hoe vaak is 'wat als' uitgekomen? Wat is het ergste dat je kan overkomen? En dan? En dan? Doorloop je angst scenario en kijk waar je uitkomt. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat het best wel meevalt. 

Stap 4 Geef je angst een naam

Ga verder. Herken je angst en accepteer dat het er is, geef het een naam (bijvoorbeeld ongenode gast).  Als je weer in rondjes denkt, merk dan ook op dat die ongenode gast je ervan weerhoudt te doen wat je het liefste zou willen doen. Als hij je vertelt dat het je toch niet gaat lukken, bedank hem dan dat hij zo bezorgd over je is en je probeert te beschermen, maar vertel hem ook dat je het toch gaat proberen. 

Stap 5 Falen is succes als we er van leren

Vaak zijn we bang om te falen. Realiseer je dat fouten maken mag. Succes volgt hetzelfde pad als falen. Het zal misschien niet gelijk lukken maar je hebt er van geleerd en neemt dit weer mee in een nieuwe poging. Niet geschoten is altijd mis en hoe vaker je schiet, des te groter de kans dat je in de roos schiet.  

Stap 6 Rust en ruimte creëren

Soms weten we wel dat er iets moet gebeuren, maar is onze aandacht op dat moment nog gefocust op iets anders dat even voorrang krijgt. Onderzoek of dit ook daadwerkelijk zo is want dit kan ook jouw weerstand zijn en het excuus dat je bedacht hebt om ergens onderuit te komen. Ga dan terug naar stap 1. Het juiste moment is soms gewoon NU, want als je erop wacht en blijft uitstellen gebeurt er meestal niks. Maak af waar je aandacht op dat moment naar toe gaat zodat je rust en ruimte creëert om tot actie over te kunnen gaan.

Stap 7 Praat met anderen over je idee

Maak je idee of je verlangens openbaar. Door erover te praten blijft het geen droom maar wordt het een toekomstige werkelijkheid. Maak mensen enthousiast over je ideeën, vraag om feedback of advies, laat je inspireren, doe onderzoek en blijf positief. Op het moment dat iets openbaar is, heb je ook een stok achter de deur om je plannen ook daadwerkelijk te verwezenlijken. 

Stap 8 Ready, steady, go!

Nu er écht iets moet gebeuren, je weet dat je gedachten het ook niet allemaal weten en je je eigen angst (h)erkent en kunt negeren en je bovendien de rust en ruimte hebt gevonden om in beweging te komen is het tijd voor actie. Wees nieuwsgierig hoe dit pad gaat verlopen en wat je onderweg tegen komt. Laat niks je er meer van weerhouden maar ga er nú voor. Stop met roken of drinken, val 20 kilo af, begin voor jezelf, beëindig je relatie, ga voor een nieuwe liefde, spring in het diepe, zoek een andere baan, verander je levensstijl, ga verhuizen, vertrek naar het buitenland, jaag je dromen na, maak die reis, wees creatief, schrijf dat boek, leef je uit in de sportschool... en feliciteer jezelf want zojuist heb je de eerste stap gezet!

Tijdens mijn wandelcoachsessies in de Hollandse Biesbosch begeleid ik mensen in hun zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Help ik om stappen te zetten en letterlijk in beweging te komen. Samen gaan we op onderzoek uit en leer je veel over jezelf. De sessies en oefeningen in de natuur zijn erg krachtig en efficiënt waardoor je snel tot resultaten komt en het traject meestal kort is. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via deze website. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.