"Geluk betekent de ervaring van een volheid, niet van een leegte die gevuld moet worden." (Erich Fromm)

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 08:42

Hoe voelt innerlijke leegte? Sommige mensen ervaren rusteloosheid. Ze zijn altijd druk met activiteiten, om maar niet die leegte of eenzaamheid te voelen, en zoeken continue spanning en afleiding. Anderen voelen zich juist apathisch en afgestompt en kunnen nergens meer enthousiasme voor opbrengen, maar bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. De leegte die je soms voelt is moeilijk te omschrijven. Je mist iets maar je weet niet wat. Het voelt alsof je niet voor de volle honderd procent van je leven kunt genieten en je pas écht gelukkig bent zodra je het gevonden hebt. Vaak proberen we de leegheid in onszelf op te vullen met iets of iemand van buitenaf en dat uit zich in veel verschillende manieren van emotionele afhankelijkheid en destructieve relaties tot verslavende middelen, altijd maar bezig zijn met je werk, overmatig sporten, uitgaan of bingewatchen. Je laat jouw geluk afhangen van externe factoren, terwijl de oplossing voor geluk in jezelf zit. 

Ik ben

Wie een leegte ervaart weet niet meer zo goed wie hij of zij is. Je luistert naar anderen maar niet meer naar wat jij vindt of voelt. Je bent jezelf daardoor kwijt. Ga op zoek naar je jezelf. Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke punten?  Wat zijn jouw waarden? Maar bovenal wat heb jij nodig en welke behoeften ontbreken er in je leven? Daar ligt namelijk de sleutel tot persoonlijke groei. Breng tijd alleen door met jezelf en doe de dingen waar jij blij van wordt. Me-time is belangrijk. Je hebt het nodig om regelmatig wat quality time aan jezelf te besteden, om te luisteren naar je lichaam en je diepste verlangens te doorgronden. Je kent jezelf het beste, maar je verandert ook steeds, dus moet je af en toe weer even met jezelf om de tafel. Waar sta ik nu? Wat heb ik nodig en kan ik dat mezelf geven? Jij bent een fantastisch mooi en uniek wezen met uitzonderlijke mogelijkheden en middelen tot je beschikking, namelijk je bewustzijn en je brein om jezelf te ontplooien door te leren van situaties, emoties, gevoelens en sensaties, die jou vertellen wat je nodig hebt om je vervult te voelen. Onderschat je eigen kracht niet. 

Leef je mooiste leven

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en geluk. Een kind kan de leegte van een ouder niet opvullen, net zomin als een partner dat kan doen. Je hebt altijd een keuze. Breek met slechte gewoonten waar je jouw leegte mee opvult. Zorg dat je een baan of hobby's hebt waar je blij van wordt en voldoening uithaalt. Streef haalbare doelen na die je wilt bereiken en ga ervoor. Omring je met leuke mensen, zorg goed voor je lichaam en je geestelijke gezondheid. Doe wat goed voelt. Leef je mooiste leven, je hebt er maar één dus haal het maximale eruit. 

Heb lief met heel je hart

Heb jezelf lief.  Als jij jezelf namelijk alles kan geven wat je nodig hebt dan hoef je dat niet elders te zoeken. Zorg dat je op emotioneel gebied gevuld bent en al je behoeften bevredigd zijn. Zoek je liefde? Heb je innerlijke ik lief. Zoek je verbinding? Verbind je met je eigen bron. Wil je erkenning of respect van anderen? Als jij weet wie je bent en waar je voor staat dan heb je dit niet nodig, respecteer jezelf en anderen respecteren jou. Zoek je aandacht? Geef jezelf aandacht. Ben je continue op zoek naar bevestiging? Vergroot dan je zelfvertrouwen. Werk aan jezelf, je bent nooit klaar of af, het is een levenslang proces. 

Familie en vrienden zijn belangrijk. Omring je met mensen die waardevol voor je zijn en bij wie je jezelf mag zijn. Zoek gelijkgestemde mensen, met wie je vreugde en plezier kunt delen, waar je blij van wordt en die het beste in jezelf naar boven halen en met je voor hebben. Een huisdier kan je ook onvoorwaardelijke liefde geven en is voor veel mensen een bron van geluk en liefde. 

Een partner moet geen opvulling zijn maar juist een aanvulling. De kers op een rijkelijk gevulde taart. Maar hoe weet je nu of iemand een aanvulling is of een opvulling? The capacity to love is the capacity to be alone... Als jij een fijn en bevredigend leven hebt, authentiek bent, leeft volgens jouw normen en waarden, je eigen grenzen kunt stellen en bewaken, ongeacht wat anderen daarvan vinden dan ben je al een heel eind op weg. Liefde betekent ook dat je moet kunnen loslaten. Vaak hebben we moeite met loslaten omdat we dan iets verliezen. Het feit dat je iets verliest, betekent dat deze persoon je dus iets heeft gegeven wat je jezelf niet hebt kunnen geven, waardoor je emotioneel afhankelijk bent geworden. Je denkt dat je niet meer kunt leven zonder deze persoon en bent jezelf verloren, deze partner is dan meestal een opvulling van je leegte geweest.

De vraag is, kan jij zonder deze persoon zijn, zonder je leeg te voelen of een extreem gevoel van gemis (afhankelijkheid) te ervaren? Als je alleen bent, heb je dan nog  steeds een mooi leven, kom je niets tekort en vind je vervulling van al je behoeften in jezelf? Dan is deze persoon duidelijk een aanvulling. Natuurlijk mag je deze persoon ook missen, een rijkelijk gevulde taart zonder kers is toch een rijkelijk gevulde taart waarop de kers ontbreekt, maar het gaat dan vaak niet om een behoefte die de ander voor je vervuld heeft, maar om iets dat deze persoon uniek en bijzonder maakt, waardoor hij of zij juist een aanvulling en verrijking van je leven is. Je bent verliefd geworden vanuit volheid en niet vanuit leegte. Hij of zij is ook niet voor niks de kers op jouw taart. 

Vraag om hulp

Voel je een leegte? Praten over je gevoelens help. Als je het moeilijk vind om dit met een goede vriend of familie te bespreken kan je ook de hulp van een wandelcoach inschakelen. Ik help je graag hiermee verder. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.