"De natuur heeft geen haast en toch komt alles af." (Lao-Tse)

Gepubliceerd op 7 december 2022 om 13:45

Moet jij ook altijd van alles? Komt er nooit een eind aan jouw to-do lijstje? Ren je de hele dag van hot naar her en plof je 's avonds uitgeput op de bank? Heb je altijd haast en ben je nooit eens écht ontspannen? Lees dan vooral verder.

De natuur kent geen stress

Iedereen weet dat stress niet goed voor onze gezondheid is en we willen het graag rustiger aan doen, maar in de praktijk lukt dat meestal niet. Als we kijken naar de natuur dan zien we dat alles af komt zonder moeite. We zien ook dat niets het hele jaar door bloeit en de boog dus niet altijd gespannen staat. De herfst leert ons loslaten en in de winter komt de natuur tot rust. Waarom moeten we dan toch zoveel van onszelf? Verandering begint bij een plan van aanpak. Wil je dat het vanaf nu anders gaat in je leven, doe het dan ook anders en leer simpelweg onthaasten door in de natuur te zijn. 

Onthaasten: van chaos naar rust

Vervang moeten eens door willen en ga drastisch schrappen in je agenda voor komend jaar. Plan elke week een avond, middag of dag voor jezelf in. Je hoeft niet persé twee keer per week naar de sportschool te gaan of elke dag de vloer te dweilen. Laat de verplichtingen die je jezelf oplegt eens los en kijk wat er overblijft. Zorg dat er een balans is tussen werk en privé, tussen wat er gedaan moet worden (waar je niet onderuit komt) en waar je graag tijd voor vrij wilt maken. Houdt voldoende ruimte vrij voor ontspanning, momenten waar je jezelf op kunt laden of gewoon even helemaal niets doen. Een overzichtelijke agenda, brengt rust in je hoofd. Ruim je huis op en ontdoe je van overbodige spullen dat scheelt ook weer opruimen en geeft rust om je heen. 

Slow living

Mindfulness. Neem de tijd voor dingen. Snel een kop koffie in de ochtend naar binnen gieten is niet hetzelfde als je tijd nemen voor een ontbijtje met dezelfde kop koffie en de kat op schoot. Leef in je eigen tempo en laat je niet opjagen. Je hebt 24 uur per dag, gebruik die tijd zo efficiënt en betekenisvol mogelijk. Ga niet te laat naar bed en zet de wekker een kwartiertje eerder zodat 's morgens een relaxte start van de dag maakt. Doe niet alles op het laatste nippertje en plan  ruimte in, dat voorkomt onnodig stressen omdat je dan zelden ergens te laat bent. 

Lekker nietsdoen

Vervelen is er niet meer bij tegenwoordig. Vroeger kon je nog ongestoord flierefluiten, lanterfanten, rondlummelen of duimendraaien. We hadden toen ook minder prikkels  van buitenaf, maar dat wil niet zeggen dat je nu maar alle prikkels binnen moet laten. Je bent niet verplicht om een social media account te hebben, de hele dag te twitteren, het nieuws te volgen en van alles en iedereen op de hoogte te zijn. Stel een limiet aan de tijd die je hieraan besteed en ga lekker naar buiten. Beetje rondhangen in het bos of struinen door de duinen levert je vaak meer op: energie, creativiteit en blozende wangen.

Is voor jou de balans tussen werk en privé nog altijd zoek en klinkt meer rust in je leven veelbelovend? Wil je eindelijk baas zijn over je eigen agenda en het in het nieuwe jaar anders aanpakken zodat je kunt ontspannen als je thuis bent? Wil je leven volgens jouw waarden, in plaats van geleefd worden? 

Op 6 januari 2023 van 11:30 tot 13:00 kan je gratis deelnemen aan een wandelcoachsessie met dit thema in het Zuiderpark te Rotterdam, in samenwerking met JobOn via onderstaande link.

https://jobon.nl/events/wandelcoaching-meer-rust-in-het-nieuwe-jaar

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.