"We moeten denken aan de toekomst en aan de planeet die we achterlaten voor onze kinderen en hun kinderen." (Kofi Annan)

Gepubliceerd op 14 december 2022 om 11:29

One Earth for all

Ik heb inmiddels veel gezien van de wereld en wordt telkens met de neus op de feiten gedrukt: luchtvervuiling in de steden, ontbossing, overbevolking, afname biodiversiteit, plastic in zee, gebleekte koralen, armoede, klimaatveranderingen, voedselschaarste, gebrek aan (schoon)drinkwater, tekort aan energie en overconsumptie. Problemen die met elkaar te maken hebben en we met z'n allen moeten aanpakken om de aarde te redden. If you change nothing, nothing will change.

Maar ik ben ook geen heilige, vlieg nog steeds de wereld over, doe niet mee aan demonstraties of grootscheepse klimaatacties, omdat ik denk dat de weg via de politiek of internationale organisaties te traag gaat en hoewel er zeer zeker goede en hoopvolle initiatieven zijn moeten we daar niet op gaan zitten wachten. Bovendien geloof ik in de kracht van het individu en dat je al veel verschil kunt maken door bewust te kiezen voor meer duurzaamheid door verstandiger om te gaan met het milieu, energiebronnen, wat je eet en consumeert en daar kan je vandaag al mee beginnen. It’s just one straw…said 8 billion people. 

Welke wereld gun jij jouw kinderen?

In mijn jeugd stonden er nog ijsbloemen op de ramen, konden we  bijna elke winter schaatsen en sneeuwballen gooien, waren de zomers in Nederland nat en vluchtten we één keer per jaar met de tweedehands auto en caravan naar Frankrijk, want voorbij Lyon scheen altijd de zon. Hadden we het thuis niet breed maar ben ik zeker niks tekort gekomen, speelden we altijd buiten, keken woensdagmiddag TV (op een van de drie zenders) met een bakje ships en nam ik liedjes van de radio op met een cassettebandje. Schreef ik al mijn huiswerk met een vulpen en gebruikten we een encyclopedie of gingen naar de bieb. Kwamen we altijd overal, zonder GPS, met het Beste Boek voor de Wegen en belden vanuit een telefooncel als het ergens fout ging. Spraken we af met vrienden (zonder whatsapp) en deelden onze avonturen met elkaar (zonder facebook). Er waren geen zonnepanelen op de daken en geen windmolens in de polders en we fietsten (zonder e-bike) altijd tegen de wind in. Mijn moeder kookte alles vers en groente en fruit was seizoensgebonden, zodat je reikhalzend uitkeek naar de zomer en je weer aardbeien en kersen kon eten. 

Inmiddels zijn we wereldwijd met elkaar verbonden door mobiele telefoons en internet en kunnen we overal de gevolgen zien van onze industriële-, technologische-, sociale-, en economische vooruitgang. We kunnen niet meer terug, maar 8 miljard mensen moeten toch een verschil kunnen maken?

Hoe kan jij de wereld een beetje mooier maken?

Als we willen dat onze kinderen ook nog een goed leven hebben, moeten we ervoor zorgen dat de natuur zich kan herstellen. Door met z'n allen minder te consumeren, zal er ook minder (afval) worden geproduceerd. Be part of the solution. Not part of the pollution. Als de vraag minder wordt, volgt het aanbod vanzelf. Het grote voordeel van de hoge energieprijzen is dat we nu massaal de kachel lager zetten en het licht niet voor niets laten branden en dat de winkels hun deuren dicht laten terwijl ze wel geopend zijn om de warmte binnen te houden. Door de hoge inflatie hebben we ook minder te besteden, hoewel Sinterklaas dit jaar heel goede zaken heeft gedaan en kerst voor de deur staat, zullen we toch meer de hand op de knip gaan houden en kijken naar wat we écht nodig hebben. If you have to buy stuff to store more stuff, you probably have too much stuff. Er is een revival van tweedehandswinkels en Kringloopwinkels en we kopen ook steeds vaker tweedehands kleding, een duurzame trend die gelukkig aanhoudt.

Maak je tuin, je dak of balkon zo groen mogelijk, plant zelf een boom of geef een boom cadeau en help treesforall. Wacht met elke nieuwe aankoop totdat het oude kapot is. Pak vaker de fiets. Doe plastic in de ban. Eet gezond en kijk kritisch naar wat je eet, zorg goed voor jezelf dan zorg je ook beter voor de aarde. The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it.

Minimalistische levensstijl

Een trend die ik omarmt heb sinds ik op een tinyhouseboot ben gaan wonen. Dichter bij de natuur leven met minder spullen. Als we gewoon genoegen nemen met genoeg dan is er voor iedereen voldoende, zo simpel is minimalisme. What I stand for, is what I stand on #earth.

Wat vind jij echt belangrijk? Waar kan jij niet zonder? Wat kan je veranderen aan jouw levensstijl? Hoe kan je jouw ecologische voetafdruk verkleinen? Welke wereld wil je achterlaten voor jouw kinderen? 

Ontdek het tijdens een wandelcoachsessie in de Hollandse Biesbosch.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.