"Wie geen plezier vindt in eenzaamheid zal niet van de vrijheid houden." (Arthur Schopenhauer)

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 08:12

Voel jij je wel eens eenzaam? 

Dan ben je niet de enige. Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders voelen zich wel eens eenzaam en niet alleen rond de kerstdagen maar het hele jaar door. Maar wat is eenzaamheid nu eigenlijk?

Veel mensen denken dat eenzaamheid gelijk staat aan alleen zijn. Dit is echter niet het geval want je kan alleen zijn (situatie) zonder je eenzaam te voelen (emotie) en andersom. Alleen zijn kan namelijk erg prettig zijn en je een gevoel van ultieme vrijheid geven, terwijl eenzaamheid meestal als onprettig wordt ervaren. Ook wordt eenzaamheid vaak met sociaal isolement verward. Sociaal isolement is geen gevoel maar wederom een situatie waar we zelf voor kiezen, die ons opgelegd wordt door onze omgeving of ontstaan is door omstandigheden, waarbij mensen weinig of geen sociale contacten hebben en dit zien we veel bij ouderen. Zorgwekkend is dat het overgrote deel van de mensen die zich wel eens eenzaam voelen, niet sociaal geïsoleerd zijn en dit probleem is dus van alle leeftijden. 

Als we het over eenzaamheid hebben dan kunnen we twee verschillende soorten onderscheiden: sociale en emotionele eenzaamheid. Bij de eerste ervaar je een gemis van sociale contacten zoals vrienden, collega's, buren, kennissen etc. Bij emotionele eenzaamheid gaat het om een gemis aan een diepere, intieme relatie zoals een levenspartner of BFF. 

Verbondenheid met anderen

Mensen zijn sociale wezens en hun hele leven lang op zoek naar verbinding met anderen en daarvoor ontwikkelen we sociale vaardigheden. Voor de ene persoon is het gemakkelijker om contacten te leggen en te onderhouden dan voor de andere persoon en dat heeft niet alleen met leeftijd te maken. Jongeren in een achterstandswijk kunnen evenveel moeite hebben om contacten te leggen dan ouderen met een beperking zoals een slecht gehoor. Persoonlijke factoren, leefomgeving, leefsituatie en lichamelijke gezondheid spelen allemaal een rol.

Volgens Schopenhauer is het ook belangrijk om jonge mensen te leren alleen te zijn omdat het een bron is van geluk en rust voor de geest want slechts wanneer men alleen is, is men vrij. Vrijheid wordt hier dus gekoppeld aan alleen zijn en ik heb dat zelf ook zo ervaren tijdens mijn reizen. Ik ben veel en graag en ook langdurig alleen geweest maar op reis voel ik me zelden eenzaam omdat het gevoel van vrijheid altijd overheerste. Echter als ik groepen begeleid ben ik nooit alleen maar voel ik me soms wel eenzaam omdat ik mijn vrienden moet missen en er thuis niemand op mij wacht.

Eenzaamheid (h)erkennen

Mis jij sociale steun? Heb jij een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen? Leg je moeilijk contacten of houd je mensen liever op afstand? Heb je last van vermoeidheid,  depressiviteit of andere lichamelijke klachten? Voel jij je chronisch eenzaam of heeft het te maken met je huidige situatie omdat je net verhuisd bent, je partner of een dierbare recent overleden is, je onverwachts werkloos bent geworden of net gescheiden bent? 

Als je jezelf hierin herkent kan het zijn dat jij één van die anderhalf miljoen Nederlanders bent. Het feit dat je beseft dat jij je regelmatig eenzaam voelt is de eerste stap naar een diepere verbinding want je af en toe eenzaam voelen is heel normaal, maar als je je langdurig eenzaam voelt moet je er wat aan doen. Herstel allereerst de verbinding met jezelf door middel van compassie, zelfliefde en dankbaarheid en maak daarna nieuwe duurzame verbindingen met anderen. Hoe? 

Maak eenzaamheid bespreekbaar

Niemand hoeft zich te schamen voor eenzaamheid en niemand hoeft alleen te zijn. Ga actief op zoek naar nieuwe contacten en bespreek het met je omgeving. Soms hebben familie en vrienden niet eens door dat je eenzaam bent. Zoek gezelschap op, onderneem of organiseer nieuwe activiteiten, doe een workshop, leer nieuwe sociale vaardigheden, vind een balans in tijd alleen voor jezelf ( vrij zijn) en tijd met mensen samen (verbonden zijn). Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. Wil je graag samen met mij stappen zetten zodat jij je minder eenzaam voelt? Meld je dan aan via deze website.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.