"Alles wat afstand geeft tot de situatie waar je nu in zit, is goed voor reflectie." (Ingspire)

Gepubliceerd op 28 december 2022 om 10:51

Kijk eens wat vaker in de spiegel

Aan het eind van het jaar is het meestal tijd voor  een terugblik: een moment om je te bezinnen over hoe het afgelopen jaar is geweest. Wat ging er goed en hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Welke eigenschappen of talenten heb je daarvoor gebruikt? Wat zou je verder willen verbeteren en hoe zou je dat kunnen doen? Wie of wat heb je daarvoor nodig? Wat heb je geleerd over jezelf het afgelopen jaar en wat zijn jouw doelen voor komend jaar? Waar ben je tevreden over en welke verlangens zijn er nog niet vervult? 

Waarom reflecteren?

Het is belangrijk om af en toe te reflecteren omdat je je bewuster wordt van je manier van handelen: waarom doe je wat je doet. Bovendien kan door zelfreflectie je perspectief veranderen met betrekking tot aannames en veronderstellingen waardoor je de dingen misschien anders gaat zien en oplossingen ineens voor de hand liggen. Hierdoor ontwikkel je jezelf zowel persoonlijk als professioneel. Reflecteren is niet moeilijk als je de volgende stappen doorloopt en jezelf de juiste vragen stelt om dieper tot de kern te komen. 

Reflecteren volgens Van Korthagen: 5 fases

1 Ervaren van de situatie

2 Terugblikken op de ervaring

3 Begrijpen van de ervaring

4 Nadenken over alternatief gedrag voor de toekomst

5 Uitproberen van alternatieven

Reflecteren in de natuur

De natuur houdt ons vaak een spiegel voor en geeft ons ook de rust om te reflecteren. Door afstand te nemen van de situatie kunnen we het geheel overzien.  Als je onder aan de berg staat zie je niet de top, maar als je er verder vandaan gaat zie je de hele berg. De winterperiode en met name de december maand zijn bij uitstek geschikt om de balans van je leven op te maken. Waar sta je nu en waar wil je naartoe? Goede voornemens komen voort uit reflectie. Je hebt nagedacht over een bepaalde situatie en wilt het in de toekomst anders gaan doen waardoor je jouw gedrag zal moet aanpassen. Het uitproberen van alternatieven is vaak best lastig omdat je hierdoor uit je comfortzone gaat en dit alternatieve gedrag nog niet is ingesleten in je brein. Dit vergt oefening en geduld en soms vallen we weer even terug in onze oude gewoonte, wat heel normaal is, en omdat we weten dat we met ons oude gedrag niet verder komen, zullen we telkens de draad weer oppakken totdat we ons doel bereikt hebben. De aanhouder wint.

Leidraad voor het nieuwe jaar 2023

Je gedachten opschrijven in een dagboek of een reflectieverslag kan je helpen om beter inzicht te krijgen waar je je bevindt. Begin met een overzicht van de levensgebieden die voor jou belangrijk zijn van 1= heel belangrijk tot 8 = minst belangrijk, denk bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkeling, liefde/partner, gezondheid, familie & vrienden, werk & loopbaantraject, wonen, hobby & vrije tijd, ontspanning & plezier, financieel & materieel, studie of spiritualiteit. Vervolgens geef je elk levensgebied een cijfer van 1 = zeer ontevreden tot 10 = helemaal tevreden en beschrijf  je de mate van tevredenheid, hoeveel geluk en positieve energie dit levensgebied je oplevert en wat de belangrijkste waarde is van dit levensgebied. Als je dit in een grafiek zou zetten zie je duidelijk welk levensgebied er minder goed scoort en waar de uitschieters zitten en je wilt natuurlijk het liefst dat alles in balans is met elkaar. Vervolgens ga je kijken welke actie je kan ondernemen om tot een betere score te komen. Onderzoek waarom een bepaald levensgebied laag scoort, ontbreekt er misschien iets of is dit levensgebied gewoon minder belangrijk voor je? Welke stappen kan je zetten naar verbetering? Dit stappenplan is je leidraad voor het nieuwe jaar.

Kom je er zelf niet uit en kan je wel wat hulp gebruiken? Ik gebruik de natuur als metafoor voor jouw leven, aan de hand van krachtige oefeningen ga jij reflecteren en  ontdek jij welke levensgebieden jij belangrijk vindt en hoe je de score kan verbeteren. We oefenen met alternatief gedrag en zetten kleine stapjes om bij jouw doel te komen! Meld je nu aan via deze website. 

Allemaal een geweldig einde van 2022 en een mooie start in 2023!

Tot snel. 

P.S. Wil je eerst met mij kennismaken? Je kan je nog aanmelden voor de gratis wandelcoachsessie in het Zuiderpark Rotterdam op 6 januari in samenwerking met JobOn. Aanmelden kan via onderstaande link.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.