"De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven." (Aristoteles)

Gepubliceerd op 10 april 2023 om 16:06

Als we landen in Madrid, heb ik weer onbeperkt toegang tot internet. Toch heb ik het niet heel erg gemist op Cuba, want verbinding maken doe je met elkaar, daar heb je geen wifi voor nodig. Zo mooi om te zien hoe mijn groep zich vormt en iedereen elkaar leert kennen met oprechte interesse en aandacht, met een lach en een traan. Reizen verbroedert. Cuba geeft het goede voorbeeld. Het is een sociaal land, ze helpen elkaar en delen met elkaar en juist die saamhorigheid en verbondenheid blijkt dé belangrijkste sleutel te zijn voor geluk in tijden van misère. Andere mensen zijn dus belangrijk voor ons welzijn, naast positieve emoties, betrokkenheid (flow), doelbewust bestaan (zinvol leven) en uitdaging (prestatie). 

In de zoektocht naar geluk en wat gelukkig maakt komen alle onderzoekers tot dezelfde conclusie. Geluk zit in onszelf en heeft niets te maken met iets krijgen of bereiken. Kortom luister naar je lichaam, leef in het hier en nu, neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven, geef je gelijk op en oordeel niet, blijf altijd in verbinding met jezelf en vraag je bij alles wat zich in je leven voordoet af of het goed voor je is en het je verder brengt maar bovenal wees je bewust van je eigenwaarde. Welzijn is dus verbonden met je innerlijke toestand en de mate van tevredenheid over je leven en jezelf. Toch mis ik hier de verbinding met anderen. 

De mens is een sociaal dier, we hebben de ander nodig om onze plek in het geheel in te kunnen nemen. Zonder elkaar is het leven maar saai. Geluk moet je dus kunnen delen, net als liefde en humor. Ik ben op mijn best met een groep mensen om mij heen en kijk met een glimlach terug op deze mooie reis door Cuba en naar deze lieve mensen van wie ik bijna afscheid moet nemen.

Terwijl ik met mijn boardingpass in de hand, in de de rij sta voor Amsterdam, staat er voor mij een jongen in een wit T-shirt met opschrift: Stay close to people who feel like sunshine. Zo waar. Want geluk zit hem niet alleen in lekker in je vel zitten. Wil je stralen, omring jezelf dan met mensen die met jou samen willen zijn, die je respecteren, naar je luisteren en er voor je zijn als je het moeilijk hebt. Die je vertrouwen en in je geloven en bij wie je je veilig en thuis voelt. Omring jezelf met mensen die je inspireren en motiveren om het beste uit jezelf te halen en die altijd van je houden, gewoon zoals je bent. 

Geluk is iets persoonlijks en voor iedereen is de definitie anders. Wat betekent geluk voor jou? Wat staat jouw geluk in de weg? Wanneer ben je tevreden? Hoe gelukkig ben je op een schaal van 1 tot 10? Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en ontdek de factoren die bepalend zijn voor jouw welzijn. Ben je benieuwd hoe? Schrijf je dan nu in.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.