"Soms is een verandering van perspectief het enige wat nodig is om het licht te zien." (Dan Brown)

Gepubliceerd op 15 maart 2023 om 10:26

Ik staar vol verwondering naar de prent. Relativiteit. Ook ik heb voor wiskunde nooit een voldoende gehaald maar in de onmogelijke wereld van Escher is alles mogelijk. Wat plat is krijgt diepte, een vloer is ook een plafond als je het omdraait. De mannetjes lopen de trap op omhoog maar tegelijk ook naar beneden. Wat je ziet, klopt niet en dat maakt het zo bijzonder en leuk om naar te kijken. Perspectief. Ik zie wat jij niet ziet. Escher maakt gebruik van het kikvors-, en vogelvluchtperspectief waarbij het standpunt laag of juist hoog van boven is. Gebouwen gaan de ruimte in, valleien de diepte in, boven en onder is ondersteboven, dimensies gaan in elkaar over en toch is niets wat het lijkt en neemt hij een loopje met ons brein. 

We houden onszelf ook vaak voor de gek doordat we de wereld subjectief beleven. Je ziet wat je wilt zien totdat je er anders naar gaat kijken. Dit werkt ook zo met belemmerende overtuigingen. Ergens in je jeugd heb je een conclusie getrokken over jezelf, omdat je te horen kreeg dat het je toch niet gaat lukken of je vergeleek jezelf met anderen die beter of populairder waren dan jij. Op dat moment heb je een standpunt ingenomen en neem je de wereld waar vanuit de kernovertuiging die je gevormd hebt: ik ben niet goed genoeg. Je vindt bevestigingen van jouw conclusie in de wereld om je heen en reageert hier nu ook emotioneel op, je bent bang om te falen of voelt je onzeker en je past jouw gedrag hierop aan. De bevestigingen versterken keer op keer je belemmerende overtuigingen en brengen een vicieuze cirkel op gang die lastig te doorbreken is. 

Het goede nieuws is, dat wanneer je je perspectief verandert, je ook jouw kijk op de wereld en je eigen situatie kunt veranderen. Net als Escher, kan je dingen soms omdraaien door in plaats van de ene kant ook eens de andere kant te belichten. Ga van de kikvorsstand in de vogelvluchtstand zodat je een beter overzicht krijgt en afstand creëert. Vraag jezelf af of je kernovertuiging (ik ben niet goed genoeg) wel waar is? Waar is dit op gebaseerd? Bewijs jezelf van het tegendeel (ik ben goed genoeg) en ga op zoek naar je eigen successen. Stop met luisteren naar je beperkende gedachten, die niet 100% betrouwbaar zijn, dus waarom laat je je hierdoor leiden?

Een wandelcoach kan je helpen om je beperkende gedachten te onderzoeken. Een beproefde methode is de ABC methode (Aanname, Bril en Consequentie). Je kijkt naar de wereld door jouw bril en trekt daar een conclusie uit. Wanneer we de perceptie, onze waarneming veranderen door een andere bril op te zetten, verandert ook de consequentie van jouw kijk op de wereld. Je ziet het letterlijk anders. We interpreteren gebeurtenissen op onze eigen persoonlijke manier en trekken daar onze conclusies uit. Ons zicht is dus meestal beperkt en niet objectief, het wordt gefilterd door onze ervaringen, voorkeuren, waarden en overtuigingen.

Simpel voorbeeld van twee personen die het niet eens zijn, en toch allebei gelijk hebben, als ze tegenover elkaar staan. Op de grond tussen hen in staat het cijfer 6 volgens de één, terwijl de ander een 9 ziet. Dit leert je ook om met een open en flexibele houding naar een ander te kijken zonder te oordelen. Iedereen heeft namelijk een unieke kijk op de wereld en het is juist interessant om een andere zienswijze te onderzoeken. Misschien gaat er wel een wereld voor je open, net zoals bij een lithografie van Escher, telkens ontdek je weer iets anders. 

Je kunt je brein trainen door regelmatig een andere bril op te zetten, zo doorbreek je de cirkel. Vertel jezelf een ander verhaal (ik ben goed zoals ik ben) en ga op zoek naar toonbaar bewijs. Wanneer je door hebt hoe het werkt dan zie je ook gelijk het licht en valt het kwartje. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.