"Het bodemleven is een onmisbaar onderdeel voor een goed functionerende, gezonde bodem." (Onder het Maaiveld)

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 11:40

Bijna lente. Zo mooi om te zien hoe de natuur weer ontwaakt. Fris groene blaadjes komen boven de grond en de bomen ontluiken. Sneeuwklokjes, narcissen en krokussen staan al volop in bloei. Het is bijna een vanzelfsprekendheid. Maar als de bodem arm is, te droog en verhard, dan neemt ze geen water meer op en groeit er nog maar bar weinig.

Met mensen is het eender. We hebben een gezonde, solide basis nodig om te kunnen groeien. De zaadjes die we planten kunnen alleen tot bloei komen onder bepaalde omstandigheden, met voldoende aandacht en liefde, de juiste voeding en een goede balans tussen zonlicht en water voor sterke wortels, pas dan zal het zaadje ontkiemen. We moeten er dus voor zorgen dat de bodem waarin we zaaien vruchtbaar is, dat ze kruimig en luchtig is zodat de wortels bij de voedingstoffen kunnen komen en dat ze af en toe met rust gelaten wordt. Soms lijkt het boven de grond of er niets gebeurd, maar onder de grond gebeurd er van alles ook al is het niet altijd met het blote oog te zien. Welkom in de merkwaardige en onmisbare wereld van de ondergrondse beestjes; regenwormen, geleedpotigen, aaltjes, mollen, slakken, schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat de bodem gezond blijft. Betoverend in beeld gebracht in de film Onder het Maaiveld. Een film die doet beseffen dat al het leven, zowel boven als onder de grond met elkaar verbonden is en van elkaar afhankelijk is. We zijn allemaal natuur en functioneren op een wonderbaarlijke manier.  

Duidelijk mag zijn dat al die beestjes noodzakelijk zijn voor de bodem en ook wij dragen ongeveer twee kilo aan beestjes, het microbioom, met ons mee. Dit zijn heilzame bacteriën, schimmels en gisten die voornamelijk in onze darmen leven en in contact staan met ons brein. Ze zijn van levensbelang voor onze gezondheid, dragen bij aan een goede weerstand, zorgen dat vitamines worden opgenomen, ziekteverwekkers buiten de deur blijven en helpen bij het verteren van ons voedsel. Gezonde voeding is de basis voor een gezond microbioom en een gezond lichaam. Maar hoe zit het dan met onze geestelijke gezondheid? Je kan nog zo gezond eten maar als je met een burn-out thuis zit en depressief bent kom je er met een bakje rauwkost niet uit. 

Een wandelcoachtraject bestaat eruit om in eerste instantie de basis weer gezond te krijgen, door te snoeien, onkruid te wieden, te ploegen en bemesten. Net als de bodem heeft ons brein ook voeding nodig; allereerst door in beweging te komen en te zorgen dat er letterlijk lucht komt. Een frisse wind door je hoofd zorgt voor meer rust en ruimte. In plaats van passief stilzitten, piekeren en malen gaan we wandelen door de natuur zodat die brei in je hoofd kruimig wordt. Je bent in het begin even net als de mol, blind zoek je je weg, maar door in beweging te komen woel je wel wat om en beetje bij beetje kan je weer je richting bepalen en zien waar je naar toe wilt gaan. 

Vervolgens gaan we kordaat met de bodem aan de slag om hem vruchtbaarder te maken door te experimenteren met nieuwe strategieën. Leren door te doen. Het aanleren van nieuwe vaardigheden kan soms weerstand oproepen, vergelijk het met die kleine beestjes onder de grond of in je darmen, maar is erg nuttig want het vergroot je zelfvertrouwen en veerkracht zodat je vervolgens weer nieuwe zaadjes kunt planten. Het is een proces van hoofd naar hart maar ook van beneden naar boven.  

Langzaam begint er dan iets te groeien, er komt meer ruimte, meer licht. Motivatie, energie, de wil om verder te groeien in het leven, de krachten in jezelf die je onderschat had, nieuwe inzichten en een hoopvolle toekomst ontpoppen zich, want dat zaadje wordt vast en zeker een prachtige bloem.

De lente is een nieuw begin, een frisse start en een heerlijk seizoen om buiten te zijn, aan jezelf te werken zodat je weer kan stralen en bloeien. Begint het al te kriebelen? Kom dan in beweging en wandel uit je hoofd.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.