"Peace is sunlight passing through a gingko leaf." (onbekend)

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 10:19

"Ik wil alleen maar rust en van die stress af. Ik zit continue in mijn hoofd en ben gewoon zo moe." Mijn coachee heeft moeite om uit haar hoofd te komen en ze wil  graag meer voelen, beter haar grenzen aangeven en weer in verbinding staan met haar lichaam. We lopen over het grasveld, richting het bos en ik vraag haar om haar schoenen uit te doen, verder te lopen op blote voeten en heel bewust drie passen in te ademen en vier passen uit te ademen. Ik doe ook mijn schoenen uit en zo lopen we een tijdje zwijgzaam en geconcentreerd verder. 

"Weet je dat bomen een positief effect hebben op je lichaam en je gemoedstoestand? De gingko biloba boom bijvoorbeeld, de heilige boom die vaak bij boeddhistische tempels staat en door de monniken met liefde verzorgd wordt, staat voor geluk en levenskracht. Deze boom met zijn waaiervormige bladeren is enig in zijn soort en de gingko was de eerste boom die weer groeide na de alles vernietigende kracht van de atoombom op Hiroshima, niet zo vreemd als je bedenkt dat ze al meer dan 200 miljoen jaar bestaan. Bomen stralen energie uit, hebben hun eigen karakter en wijsheid en zijn altijd geworteld. Een boom staat voor de verbinding tussen hemel en aarde, met zijn takken die in de wind meebuigen en hoog de lucht ingaan en zijn wortels die diep verankerd zijn in de grond. Je kan het ook zien als de verbinding tussen hoofd en lichaam. Om de vrede in jezelf te vinden is het fijn om naar een bos of park te gaan, zoals deze plek. Zoek eens een boom uit die je aanspreekt."

Mijn coachee loopt tussen de bomen door en wijst dan een eik aan. "Waarom heb je voor deze boom gekozen, wat spreekt je aan?" "Ik vind de bladeren erg mooi en als kind verzamelde ik altijd eikeltjes met hoedjes in de herfst. Het zijn veelal oude en stevige bomen met een volle kruin, lijkt wel een beetje op mijn hoofd," zegt ze lachend, als we samen onder de eikenboom gaan zitten. 

"Bomen worden al eeuwen lang vereerd en gebruikt voor rituelen. We zijn dat een beetje verleerd, maar de bomen zijn er nog steeds, voor ons. Niet alleen produceren ze de zuurstof die wij inademen, ze beschermen ons en zonder de bomen is er simpelweg geen leven op aarde. De eik staat symbool voor kracht, moed en ontwikkeling van innerlijke kracht, een prima keuze. Deze boom heeft inderdaad 'een vol hoofd' zoals jij het noemt, maar de eik heeft ook een penwortel die dieper de grond in gaat dan andere wortels. "Wat zou je kunnen doen om zelf meer te gronden?" Ze wiebelt met haar blote voeten in het gras en denkt na. "Het kriebelt zegt ze, ik wist niet meer hoe het voelde om op blote voeten door het gras te lopen, als kind liep ik altijd op blote voeten, misschien zou ik dat vaker moeten doen. En net als de eik moet ik gewoon al die eikels laten vallen door meer uit handen te geven en zeker vaker mijn grenzen aangeven als ik merk dat het me allemaal teveel wordt."

"We gaan een oefening doen. Wil je voor al je taken, verplichtingen en zorgen, kortom alles wat jou stress oplevert of energie kost een eikel oprapen maar ook voor al je activiteiten en de leuke dingen waar je juist energie van krijgt. Maak dan een cirkel om de boom heen, dit is je comfort zone, hier voel je je veilig en prettig en ben je op je best en komen de eikels die je energie geven. Daaromheen een tweede cirkel, hier leg je de eikels die je wat meer energie kosten maar die wel noodzakelijk zijn en iets ruimer nog een derde cirkel, hier voel je je het minst comfortabel mee en hier komen de eikels die je heel veel stress opleveren. Je weet dat eikels nooit ver van de boom vallen en ze onder de boom niet genoeg licht krijgen om te kunnen groeien door die volle bladerkruin en daardoor afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de eekhoorn, om de eikels te transporteren en als wintervoorraad te begraven. Met een beetje mazzel vergeet de eekhoorn de eikels en zullen deze toch ontkiemen, zonder dat jij er wat voor hoeft te doen, terwijl ze vlak onder de boom zeker geen kans zouden hebben en jou veel stress opleveren. Transporteer nu de eikels die je hebt opgeraapt naar de cirkel waar je ze het liefst ziet liggen, ga op je gevoel af."

Mijn coachee gaat hard aan de slag en komt tot de ontdekking dat er eigenlijk heel veel taken en verplichtingen zijn die ze kan transporteren naar de tweede of derde cirkel en dat het nu een stuk rustiger aanvoelt als ze onder haar eik in haar comfortzone gaat zitten, luistert naar de vogels en verder even helemaal niets moet. Na een tijdje trekken we onze schoenen weer aan en lopen terug het bos weer uit. Ik raad haar aan om thuis alle "eikels" nog een keer te benoemen en ze in 3 cirkels op papier te zetten als geheugensteuntje. De volgende sessie gaan we verder aan de slag met het bewaken van haar grenzen, want wat doet het met haar als ik een handvol eikels in haar comfortzone strooi? 

Tot snel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.