"Een bloem denkt er niet aan om te concurreren met de bloem ernaast. Ze bloeit gewoon." (Zen Shin)

Gepubliceerd op 12 juli 2023 om 07:38

Heb jij vaak de bevestiging van anderen nodig? Word je onzeker als positieve reacties uitblijven? Krijg je meer zelfvertrouwen van complimenten en ga je hier naar lopen vissen? Voel je je rot en onbelangrijk als mensen niet gelijk reageren op jouw berichtjes? Maak je je altijd druk om wat anderen van je vinden of zullen zeggen? Ga je mensen pleasen om op die manier goedkeuring te ontvangen en erbij te horen? Voel je je onzeker om voor jouw mening uit te komen? Kan je moeilijk met kritiek omgaan en vat je dat altijd persoonlijk op? Zet je je eigen gevoelens opzij om rekening te houden met de gevoelens van anderen? Verwacht je van mensen dat ze even attent zijn als jij en zo niet ben je dan teleurgesteld? 

Als je jezelf hierin herkent dan ben je waarschijnlijk bang om afgewezen te worden.  We hebben allemaal behoefte aan een gezonde dosis bevestiging en een compliment van tijd tot tijd is bij iedereen welkom. Echter wanneer de hunkering naar bevestiging steeds groter wordt en je er afhankelijk van bent om je goed te voelen dan wordt het tijd om dit eens onder de loep te nemen. 

Schaamte of schuldgevoelens kunnen de angst voor afwijzing en de behoefte aan bevestiging en aandacht triggeren. Diep van binnen ben je bang om niet goed genoeg te zijn of niet aan de verwachtingen die anderen misschien van je hebben te kunnen voldoen. Je wordt hierdoor meer en meer afhankelijk van de goedkeuring van andere mensen in plaats van dat je trouw aan jezelf blijft en kijkt naar wat jij belangrijk vindt. 

Hoe kan je minder afhankelijk worden van anderen? In de eerste plaats door je eigen waarde te vergroten met zelfliefde en compassie. Zet jezelf op nummer één en wees trots op wat je bereikt hebt, dan heb je de waardering en bevestiging van je omgeving niet meer nodig. Een bloem vraagt zich ook niet af wat de andere bloem denkt of van haar vindt, dat boeit haar totaal niet, ze bloeit gewoon. 

Een wandelcoach kan je middels een wandelcoachtraject helpen om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen waarom je bent zoals je bent. Patronen leren herkennen en doorbreken, nieuwe wegen bewandelen zodat je je beter over jezelf voelt. De mening van anderen is niet belangrijk, het gaat erom wat jij belangrijk vindt en hoe jij jouw leven wilt leven, op jouw manier. Waar word jij gelukkig van en dus niet wat moet ik doen zodat anderen mij respecteren en waarderen en ik eindelijk gezien wordt. Zet jezelf in de schijnwerpers.

Mensen hebben allemaal hun eigen leven en zijn niet altijd met jou bezig. Als iemand druk is en wat later op een berichtje reageert wil dit niet zeggen dat ze niet aan je denken of niet om je geven. Als je baas een beetje kortaf tegen je is, betekent dit niet dat jij wat fout hebt gedaan, misschien heeft hij nog geen koffie gehad of is hij in gedachten met iets anders bezig. Laat verwachting die jij hebt van andere mensen los. Zij zullen zich nooit gedragen hoe jij dat in je hoofd hebt en dat moeten ze ook zeker niet gaan doen. Laat ze bloeien op hun eigen, wijze manier en vind jezelf als bloem mooi genoeg zodat je er trots en stevig naast kan staan want elke bloem is uniek, kijk maar in de spiegel en als je dat ziet, dan heb je toch geen bevestiging van anderen meer nodig? 

Ben je al een tijdje met dit thema bezig maar kom je niet echt verder? Wil je ontdekken wat jouw triggers en valkuilen zijn en wat je eraan kunt doen? Gun jezelf dan een wandelcoachtraject om stap voor stap te ontdekken wat jouw werkelijke behoefte is en hoe je die zelf kunt vervullen.

Tot snel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.