"Je kunt tegenwoordig zoveel worden dat ik maar gewoon blijf wie ik ben." (Loesje)

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 10:42

"Wie ben ik zonder mijn werk? Ik had een verantwoordelijke baan en een leidinggevende functie en na de overname en de reorganisatie stond ik op straat. Op een feestje vroeg iemand die ik lang niet gezien had - wat doe jij tegenwoordig? Ik wist niet wat ik moest zeggen, voelde schaamte vanwege mijn werkloosheid."

Er wordt tegenwoordig zoveel waarde gehecht aan wat je doet en minder om wie je bent. Onterecht, want in de eerste plaats ben je niet je werk en maakt status, succes of een salaris van drie keer modaal je niet een leuker of beter mens dan iemand die  voor een minimum uurloon werkt, vrijwilligerswerk doet of thuis voor de kinderen zorgt. 

Of we geslaagd zijn in het leven of niet wordt gemeten aan de hand van onze positie (status) op de sociale ladder; hoe hoger, des te meer aanzien en respect en hoe lager, je raadt het al, dan ben je onbelangrijk. De angst om te falen en te dalen op die ladder is dus groot en de druk om je positie te handhaven of hoger te klimmen is mogelijk nog groter en bezorgt je veel stress. 

Maar wat levert het je op? Succes en status geven een groot gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je voelt je belangrijk en gewaardeerd, in tegenstelling tot iemand die zich onder aan de ladder bevindt of er net vanaf is gevallen en sinds kort werkloos thuis zit: "Ik ben een loser, ze kunnen wel zonder mij, ik ben onbelangrijk en overbodig." Het draait dus allemaal om zelfvertrouwen, waardering van anderen en respect. Daar doe je het allemaal voor en hiervoor hoef je dus geen ladder te beklimmen.

Laten we ophouden met mensen te beoordelen op wat ze doen in het dagelijks leven en iemand te waarderen en te respecteren vanwege zijn of haar gulheid, loyaliteit, vriendelijkheid, glimlach, humor, collegialiteit, zorgzaamheid, dankbaarheid, enthousiasme, creativiteit of hulpvaardigheid. En stel eens niet als eerste de vraag: "Wat doe jij tegenwoordig?" Maar vraag in plaats daarvan eens: "Wat vind jij belangrijk in het leven?"

Wie bepaalt of je succesvol bent of niet? Dat bepaal jij! Iedereen heeft successen in z'n leven, voor de een is het een gezond kind op de wereld zetten, voor de ander een wereldreis realiseren. Succes is simpelweg  een positieve afloop of het gewenste resultaat van iets dat je wilt bereiken en heeft dus niets te maken met status, ook al worden rijke en beroemde mensen vaak als succesvol bestempeld. Ook in dit geval een miljonair is niet per definitie aardiger of guller dan Jan platzak en een popartiest die volle zalen trekt vertoont achter de schermen misschien divagedrag waar iedereen gek van wordt. 

Jij bepaalt dus zelf wat je waard bent  en hoe succesvol je bent. Hoe doe je dat? Gewoon door lekker je eigen weg te gaan, te doen wat jij leuk vindt, je eigen doelen te bepalen en te behalen, je succesjes te vieren en bovenal je niets aan te trekken van wat anderen mensen daar al dan niet van vinden. Laat ze lekker. Want jij hebt geen goedkeuring van anderen nodig, jij weet wat je waard bent en waar jij voor staat.

De oplossing voor heel veel hedendaagse problemen zit simpelweg in onszelf. Verander je mindset. Een wandelcoach draagt met hulp en steun bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en groei, waardoor je als vanzelf je eigen weg vindt en krachtiger en zelfverzekerder in het leven komt te staan. Op de vraag - wat doe jij tegenwoordig? Kan je dus ook antwoorden: "Ik volg momenteel een wandelcoachtraject en kom tot de ontdekking dat ik veel meer talenten heb dan ik dacht en daar wil ik meer mee gaan doen. Mijn eigen geluk stond nooit op de eerste plaats maar nu wel, ik voel me sinds tijden weer energiek en ontspannen. Ik ben weer mijn vrolijke zelf. En jij?"

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.