"Alles in balans brengen is goed, alles in harmonie brengen is beter." (Victor Hugo)

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 12:35

We zijn allemaal op zoek naar een balans in ons drukke leven. Vooral na de vakantie willen we bewust dingen anders doen. Maar balans is niet meer dan een evenredige verdeling van al je activiteiten, verplichtingen en beslommeringen hetgeen eigenlijk onmogelijk is, want het ene moment vraagt je werk gewoon meer aandacht van je en het volgende moment je kinderen. We leven dus continue in disbalans, maar in plaats van dit te accepteren doen we er alles aan om de balans te herstellen. 

Natuurlijk is het goed om eens naar je leven te kijken als je voor je gevoel té veel met je werk bezig bent en té weinig tijd voor jezelf en je gezin hebt. Als de weegschaal altijd uitslaat naar één kant en je hier last van krijgt is het goed om al je activiteiten, verplichtingen en taken opnieuw te wegen. Echter is het pure energie verspilling om te proberen de weegschaal van je leven in evenwicht te houden. Waar het om gaat is namelijk harmonie. Het grote verschil tussen balans en harmonie is dat je bij harmonie een samenspel hebt van verschillende elementen uit je leven, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel je ervan in je leven wilt hebben. Werk ik fulltime of parttime? Hoeveel vrije tijd breng ik door met mijn partner en kinderen en op welke manier? Hoeveel tijd heb ik voor mezelf nodig? Wil ik één keer of drie keer in de week sporten? Lukt het om die studie in de avonduren er nog bij te doen? Hoe verdeel ik de taken in huis? Blijft er tijd over voor vrienden, hobbies en onverwachte dingen? 

Hoe krijg je meer harmonie in je leven? 

Door heel goed naar jezelf te luisteren. Je basisbehoeften bepalen namelijk wat voor jou het belangrijkst is. Als je je ongemakkelijk over iets voelt, of merkt dat iets stress oplevert, dan voel je dit in je lichaam. Luister ernaar en bedenk hoe je het kan veranderen. Je lichaam vertelt je namelijk precies wat het wil. Even wat meer tijd voor jezelf? Een dagje lekker luieren en niets doen? Die afspraak afzeggen omdat je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt? De boel de boel laten en lekker gaan wandelen omdat nu de zon schijnt? Stoppen met de studie in de avonduren omdat het écht teveel is? Vaker sporten? 

Als je een nieuwe weg ingaat en je leven op een aantal punten wilt veranderen, ervaar je soms weerstand. Je komt namelijk uit je comfortzone en moet wennen aan een ander ritme, nieuwe routine of bezigheid. Dat kost in het begin energie. Maar juist als je de stap zet om van de gebaande weg af te gaan, ervaar je creativiteit en persoonlijke groei en uiteindelijk krijg je daar meer energie voor terug. Herstel eerst de balans in je leven, simpelweg door te stoppen met alles wat je niet meer wilt. Hierna breng je harmonie aan door toe te voegen waar je blij van wordt en waar je behoefte aan hebt. 

Heb jij geen idee wat jouw basisbehoeften zijn? Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf in te lassen in je drukke leven? Neem je altijd meer werk mee naar huis en gaat dit ten kosten van je sportavond? Doe je vaak dingen met tegenzin? Vind je het lastig om 'nee' te zeggen? Kortom ervaar jij disbalans in je leven en is bovendien de harmonie ook ver te zoeken? Wil je het na de vakantie nu eens écht anders doen? Meld je dan aan voor een wandelcoachtraject in de Hollandse Biesbosch en samen met de natuur help ik je om de harmonie in je leven weer terug te brengen. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.