"Mentale weerbaarheid is essentieel voor succes." (Vince Lombardi)

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 16:59

We kennen het uit de sportwereld: mentale weerbaarheid. Topsporters die onder hoge druk het hoofd koel houden en presteren. In onze continue veranderende wereld is het belangrijk om veerkrachtig en flexibel te zijn, zeker in roerige tijden. Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongeren is uitgevallen in de afgelopen 2 jaar vanwege psychische klachten zoals stress, somberheid, nachtmerries, paniekaanvallen en piekeren. Ouders maken zich zorgen en vinden dat de kinderen van nu minder weerbaar zijn dan vroeger. Van de ondervraagden jongeren geeft 76% aan dat deze klachten komen door de hoge prestatiedruk die de maatschappij op mensen legt. Ze moeten teveel: studie, een baan, een huis en alles kost geld. 

Rondgang leert dat deze mensen zich schamen voor hun psychische klachten en er liever over liegen. Thuisblijven vanwege een griep is  geoorloofd, te depressief zijn om je bed uit te komen is dat niet. Er heerst nog steeds een taboe op psychische problemen en praten erover vinden veel mensen dan ook moeilijk, net als hulp zoeken. 

Het goede nieuws is dat je mentale weerbaarheid kunt trainen en de eerste vraag is dan ook; wat kan het vergroten van je mentale weerbaarheid jou opleveren?

Over het algemeen presteren mensen met een grote mentale weerbaarheid beter, zitten ze lekkerder in hun vel, hebben ze een positieve instelling, bouwen ze beter relaties op en blijven ze zichzelf ontwikkelen. Kijk wat het voor jou kan betekenen en op welk gebied. Wil je beter presteren op je werk of school? Succesvoller zijn in het onderhouden van relaties? Je zelfvertrouwen vergroten? Beter omgaan met tegenslag? Je minder depressief en somber voelen? Minder prestatiedruk ervaren? Af van je nachtmerries en paniekaanvallen? 

Makkelijker gezegd dan gedaan en je vraagt je natuurlijk af: hoe dan? 

Een wandelcoach kan je hierin ondersteunen. Middels een persoonlijk stappenplan gaan we werken aan jouw veerkracht. Je leert stapje voor stapje je mentale weerbaarheid te vergroten. Dit kan door het versterken van de eigenschappen die je al bezit. Wat zijn je succesjes? Waar ben je goed in? Ook kijken we naar je zwakke punten. Om je mentale weerbaarheid te vergroten werken we aan een aantal dingen:

1 Yes I Can: doelen stellen en geloven dat je het kan, kortom werken aan een positieve mindset.

2 Wandelen (sporten) in de buitenlucht: buiten maak je meer endorfine aan, het gelukshormoon. Tevens zorgt de natuur voor meer ontspanning, verlaagd de bloeddruk en geeft een gezonde kleur.  Regelmatig bewegen (sporten) verminderd psychische klachten zoals angst en depressiviteit en geeft je meer zelfvertrouwen. Bovendien voel je je fitter, zie je er beter uit en zit je hierdoor meestal ook beter in je vel.

3 Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen: dragen bij aan het verminderen van stress en brengen je uit je hoofd en terug in je lichaam. Yoga en meditatie zijn  goede manieren om dit te leren.

4 Mindfulness: aandacht en focus in het moment. Als je bewust en aandachtig met je doel bezig bent, helpt dit om het te bereiken.

5 Beeld je in: door je mogelijke situaties voor te stellen kan je er beter mee omgaan als ze zich voordoen.

6 Doorzetten: onderweg naar je doel zal je te maken krijgen met tegenslag en terugval maar de aanhouder wint!

7 Yes I did it: doel bereikt, tijd om je nieuwe succesje te vieren.

Voel je je vaak somber, depressief of ben je angstig? Val je regelmatige langere periodes uit door psychische problemen? Vind je het moeilijk om hier met een bekende over te praten? Blijf er niet mee lopen. Een wandelcoach kan je helpen en ondersteunen, zodat de eerste stap al is gezet. Meld je aan voor een gratis intake gesprek via deze site.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.