"Je hebt de kracht om je leven te helen. Claim en gebruik bewust je kracht." (Louise Hay)

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 07:39

'Sufferd, doe dan ook niet altijd zo wild. Hoe vaak heb ik het je niet gezegd, kijk uit met die deur. Wie niet horen wil moet maar voelen. Droog je tranen, er is niks aan de hand, kusje erop.' Herkenbaar voor velen waarschijnlijk. En hier ligt ook de bron van zelfafwijzing: ik ben een domkop, ik ben te druk, ik ben onhandig, ik moet beter luisteren, mijn pijn is niet belangrijk, ik mag niet huilen...

Opvoeden is niet eenvoudig. Iedereen, en ook elke ouder, heeft een negatief zelfbeeld aangeleerd als reactie op afwijzing door hun ouders en dit gaat generaties terug en geef je dus ook zelf weer door aan je kinderen. Het doorbreken van de cirkel is lastig en lukt pas wanneer je leert om je eigen negatieve zelfbeeld te herkennen, te ontkrachten en vervolgens een sterker zelfbeeld te creëren en dit gebeurt meestal pas als de kinderen de deur uit zijn of soms helemaal niet.

'Ik ben oké, ik ben mooi, ik ben sterk, ik ben geliefd, ik ben het waard,' leert een moeder haar dochtertje zeggen, nadat ze met haar vingers tussen de deur heeft gezeten. Dit filmpje op internet is een krachtige tool. Eerst is er begrip en aandacht voor hetgeen er gebeurt is en zegt de moeder: 'Ik weet dat je met je vingers tussen de deur hebt gezeten, dat doet pijn, haal even diep adem, en nog een keer diep adem.' Hierna zeggen ze samen een paar krachtige affirmaties waardoor de aandacht wordt afgeleid van de pijn. Het meisje voelt zich niet afgewezen door de moeder, dom of onhandig want de pijn wordt erkent, het verdriet mag er zijn en ze zal vol zelfvertrouwen verder spelen.

Ons negatieve zelfbeeld, hoe we denken dat we zijn, is een illusie. Dit negatieve zelfbeeld is veelal de onderliggende veroorzaker van problemen in ons volwassen leven zoals relatieproblemen, alle soorten verslavingen, burn-out, angst en onzekerheid, perfectionisme en please gedrag. 

Je hebt de kracht om je leven te helen, om korte metten te maken met het negatieve geloof over jezelf dat je gecreëerd hebt als kind om je te beschermen tegen de pijn van de afwijzing. Stop met jezelf af te wijzen, leer de gedachtenpatronen en triggers herkennen en sta in je kracht. Zelfvertrouwen kan je leren door elke dag kleine stapjes te zetten en te geloven dat je het kan: ik ben oké, ik ben mooi, ik ben sterk, ik ben geliefd, ik ben het waard! 

Wil jij ook meer zelfvertrouwen? Tijdens een wandelcoachsessie gaan we aan de slag met jouw zelfbeeld, ontstaat er ruimte voor reflectie zodat je zelf de gedachten herkent en door middel van oefeningen werken we aan het vergroten van je zelfvertrouwen zodat je je bewust wordt van van wie je werkelijk bent, namelijk een prachtig mens. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.