"Laat geen van uw talenten onbenut: het bos zou erg stil zijn als onder de vogels alleen de beste zangers zich lieten horen." (Henry van Dyke)

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 07:51

Op pad met de boswachter. Komt mooi uit, want voor mij is een boom een boom en een vogel een vogel.

Op reis met een groep, heb ik meer dan eens geworsteld met alle bomenvragen en vooral met alle vogelvragen (ben dus ook geen bioloog of boswachter geworden, bij gebrek aan talent). Het vertalen van de Spaanse-, of de Latijnse vogelnamen die de gids achter elkaar opnoemt, ging dan ook als volgt: kijk, daar links een vogel en oh daar, rechts een andere vogel... Nu ben ik erachter gekomen dat het met vogels soms best simpel is, zie je er één met een rode snavel en blauwe pootjes dan heet hij vaak ook rood-snavel-blauw-poot.

Ik kan overigens best een toekan van een papegaai onderscheiden en een meerkoet van een fuut, maar komen we bij alle tropische vogels en overige watervogels uit, dan zie ik door de bomen het bos niet meer en maakt het ook niet uit wat voor bomen dat dan zijn.

Maar goed, we gaan dus op pad met de boswachter. Staan stil bij de zomereik (er is dus ook een wintereik) de els, de fagus sylvatica oftewel de beukenhaag en zijn kenmerken. Tot hier gaat alles goed. Dan ontdek ik zelf de wintereik (het steeltje aan het blad is langer dan die van de zomereik, jawel) en blijkt het achteraf te gaan om de Amerikaanse eik (of rode eik), jammer maar helaas.

We gaan door met de vogels. 'Horen jullie het roodborstje?' Ik hoor wel een vogel, maar of dat een roodborstje is? Ook hier kom ik dus niet ver, behalve dan met de vogels die hun eigen naam verklappen zoals de koekoek en de tjiftjaf, voor de rest word ik er tureluurs van en dat blijkt dan ook nog eens een vogel te zijn.

Ik geniet anoniem van de natuur. Fotografeer prachtige bloemen zonder te willen weten hoe ze heten, bewonder vogels om hun veren en gezang zonder hun namen te kennen en geniet van planten, bossen en regenwouden zonder groene vingers.

De natuur is een belangrijk onderdeel van mijn werk als wandelcoach maar niet mijn talent. Een boom kan een metafoor zijn voor iemands leven, maar dan maakt het niet heel veel uit of dat een eik of een beukenboom is.

Talent is vaak iets dat we moeiteloos doen, waar we aanleg of passie voor hebben. Gebruik jouw talenten op jouw manier want er is plek voor iedereen, zelfs voor de vogel met af en toe een valse noot, die klinkt waarschijnlijk dan als netniet, netniet, want niet alle vogels zijn zangvogels...

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.