"Het doel van meditatie is niet om gedachten of emoties kwijt te raken. Het doel is om je meer bewust te worden van je gedachten en emoties en te leren hoe je er doorheen kunt gaan zonder vast te lopen." (Dr. P Goldin)

Gepubliceerd op 18 oktober 2023 om 13:29

Daar zit je dan op je kussentje. Je ademt in door de neus en uit door de mond. Laat los...Maar hoe dan? Mediteren kun je leren en je vraagt je misschien af wat het je oplevert behalve stijve spieren en kramp van het stilzitten. Toch is mediteren om een aantal redenen heilzaam. 

Waarom mediteren?

* Door de ademhaling te vertragen gaat de hartslag en de bloeddruk omlaag, het werkt dus stress verlagend

* Je cultiveert bewustzijn van je gedachten en emoties waardoor je er beter mee om kunt gaan

* Je leert met meer compassie naar jezelf te kijken en naar anderen

* Je bent aanwezig in het hier en nu (focus en concentratie worden gestimuleerd)

* Een kostbaar momentje voor jezelf om te kunnen ontspannen

Dit is duidelijk, maar na één sessie heb je het helemaal gehad met stilzitten op dat rot kussentje, gaan je gedachten nog steeds alle kanten op, word je continue afgeleid door van alles en nog wat, is de focus dus heel ver te zoeken en lukt het je niet meer om je rug recht te houden. Herken je dit? Mij overkwam hetzelfde. Toch was ik ervan overtuigt dat meditatie mij kon helpen bij mijn persoonlijke groei. Ik wilde mijn emoties bestuderen en in kaart brengen. Welke moeilijke situatie activeert welke emotie en hoe voelt dat dan precies? Waar voel ik het in mijn lichaam? Doet het pijn? Wordt het warm of voel ik prikkelingen of andere sensaties? Soms voelde het als een knoop in mijn maag, soms had ik een brok in mijn keel waardoor ik niet kon slikken, of het verdriet kwam als een vloedgolf binnen en dan kon ik alleen maar huilen.

Emoties zijn lastig want we willen niet boos, bang of verdrietig zijn, ze zijn er gewoon en horen bij het leven, maar we hebben er geen controle over. Waar je wel invloed op hebt is hoe je ermee omgaat en emoties leren ons om beter onze grenzen te bewaken. Dus terug naar dat kussentje, en na 5 minuten dacht ik alleen maar aan mijn rug en de kramp in mijn benen, dit ging niet werken voor mij. Totdat ik ontdekte dat ik in een liggende houding, wel kon ontspannen en focussen op de meditatie in plaats van bezig te zijn met rechtop blijven zitten. Ik merkte ook dat ik het moeilijk vond om 5 minuten of langer in stilte naar een kaars te moeten staren en ontdekte een app voor geleide meditaties. Elke morgen en avond koos ik een thema waar ik op dat moment behoeft aan had: zelfcompassie, van angst naar vertrouwen, visualisatie, affirmaties voor meer zelfliefde, bergmeditatie, contact met je innerlijke kind, chakra meditatie, start je dag vol energie, van eenzaamheid naar verbinding, dankbaarheid...Het luisteren naar een stem die je begeleid in de meditatie was voor mij vele malen prettiger dan in stilte naar een vast punt te moeten staren.

Ik doe deze meditaties in bed, gelijk na het ontwaken en voor het slapen gaan en inmiddels is het een vast onderdeel in mijn leven geworden. Het zijn kostbare momentjes voor mezelf die ik koester en die ik eigenlijk niet wil missen. Is het jou tot nu toe ook nog niet gelukt? Lees dan verder.

10 tips om te starten met mediteren

* Begin gewoon, elk moment is het juiste moment maar spiritueel gezien is de nieuwe maan een mooi moment om te beginnen met een nieuwe gewoonte.

* Zorg dat je een fijne, comfortabele en warme plek in huis hebt waar je niet gestoord kan worden, telefoon uit, deur dicht. 

* Trek gemakkelijk zittende kleren aan en je kan eventueel wierook of geurkaarsjes branden en een kopje thee klaar zetten voor na de meditatie.

* Mediteer in de houding die het beste bij je past en waarin je kunt ontspannen, je hoeft dus niet de hele tijd rechtop op een kussentje te zitten in kleermakerszit.

* Begin met een korte meditatie van 1 tot 3 minuten, bouw het langzaam op. Ik zet meestal de wekker een kwartiertje eerder en kies een meditatie van 5 tot 10 minuten in de ochtend en iets langer in de avond, maar in het begin vond ik 3 minuten al lang.  

* Begin gelijk met zelfcompassie want eerst zal je frustratie voelen als het niet meteen lukt. Je doet je best en nieuwe dingen aanleren kost tijd. Je kan de frustratie ook gebruiken om van te leren. Wees mild voor jezelf. 

* Probeer het een maand uit voordat je besluit of dit wel of niet bij je past. Na een maand zal je zeker al de voordelen gaan merken. 

* Ik raad aan om een meditatie app te downloaden, er zijn veel mogelijkheden maar Insight Timer is een fijne app met veel gratis mogelijkheden

* Geniet van de momenten en zie dit als een interessante ontdekkingsreis naar binnen en niet als nog een to-do op je lijstje dat je moet afvinken.

* Schrijf je ervaringen en aha-momentjes op in een meditatiedagboek.

Meditatie werkt ondersteunend voor mensen die last hebben van angst, stress, slecht slapen of veel piekeren. Merk je dat je er zelf niet meer uitkomt? Blijf niet zitten met stress of paniekaanvallen maar zoek professionele hulp. Een huisarts kan je doorverwijzen. Een wandelcoach geneest niet maar kan je helpen en ondersteunen in je zoektocht naar meer welbevinden, want we willen ons toch allemaal goed voelen.

Namasté.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.