"Als je lichaam zijn grenzen begint aan te geven, vergeet dan niet te luisteren." (onbekend)

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 18:29

Met een bonkend hoofd word ik wakker. Dit heb ik lang niet meer zo gevoeld. Migraine. De geplande wandeling van vandaag zeg ik af. Ik heb al moeite om op te staan en met een dubbele paracetamol kruip ik mijn bed weer in. Mijn hoofd wil van alles doen en voelt zich nutteloos in bed maar mijn lichaam wil rust en is tot niet meer in staat dan stil liggen en wachten tot het over gaat. Het gaat over, altijd en na 2,5 dag rust wordt het weer helder in mijn hoofd en kan ik de wereld weer aan. Ik heb de boodschap begrepen en neem gelijk actie.

Lichaamssignalen. We kennen ze allemaal, maar luisteren we er ook echt naar? Nu zijn er signalen die ons lichaam afgeeft die normaal zijn zoals bijvoorbeeld drang om naar de wc te gaan, honger en dorst, als we moe zijn of dat we het warm of koud hebben. Deze signalen herkennen we allemaal en we beantwoorden deze ook door op tijd naar de wc te gaan, regelmatig te eten en te drinken, voldoende te slapen en onze kleding of de temperatuur in huis aan te passen. Echter geeft ons lichaam vaak ook heel subtiel signalen af die minder goed te herkennen zijn, maar die als ze langdurig niet gehoord worden tot grote problemen kunnen leiden. Denk hierbij aan:

* Slecht slapen

* Sombere buien 

* Zware hoofdpijn of migraine 

* Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

* Meer roken en drinken of drugs gebruik

* Piekeren, zorgen maken 

* Snel geïrriteerd raken of humeurig zijn

* Paniekaanvallen, angstaanvallen

* Weinig motivatie om dingen te ondernemen

* ....

Deze signalen merken we soms wel op maar we nemen het vaak niet serieus en gaan weer verder, waardoor we ze eigenlijk negeren of wegdrukken, omdat we er geen tijd voor hebben. Maar als we goed opletten, dan merken we ook een verandering in ons gedrag op, we nemen wat vaker een wijntje om te ontspannen en een slaappilletje om te slapen, zijn vaker humeurig of hebben het gevoel de controle over ons leven kwijt te zijn. Maar als we echt zouden luisteren naar deze signalen dan merken we op dat onze energievoorraad uit balans is, dat we dus beter voor onszelf moeten zorgen en dat ons lichaam aangeeft dat er een grens bereikt is. 

De eerste stap is om te leren luisteren naar je lichaam, zodat je de signalen herkent en er op tijd bij bent, zodat je dingen kan veranderen. Waarom slaap je al tijden slecht? Wat maakt je somber? Waardoor ervaar jij stress? Probeer te ontdekken wat de oorzaak is.

Ons lichaam en ons brein is uniek. Het maakt ons wie we zijn. Emoties, gevoelens, gedrag en karakter maken ons menselijk. Nu we eindelijk een verschuiving zien van de op prestatie gerichte maatschappij naar de op welzijn gerichte maatschappij, wordt het tijd om aan onszelf te denken en onze gezondheid voorop te zetten, zowel lichamelijk als geestelijk. Wil jij beter leren luisteren naar je lichaam? Een nieuwe work-life balans vinden? Voorkomen dat je een burn-out krijgt? Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject in de Hollandse Biesbosch. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.