"Leef je leven aan de hand van een kompas, niet van een klok." (Stephen Covey)

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 06:54

Als je weet waar je bent en waar je naartoe wilt dan ben je er nog niet. De richting is alles bepalend. Zonder kompas (of GPS) heb je namelijk geen idee welke kant je op moet. Onderweg zal je keuzes moeten maken, obstakels overwinnen, afdwalen en verdwalen, omlopen of omkeren als het pad dood loopt.

Doel en ambitie worden vaak in één adem genoemd. Waarbij het bij ambitie meestal gaat om hogerop komen, carrière maken en een doel wordt meestal gezien als het gewenste resultaat.

Ik heb altijd persoonlijke doelen gehad maar ben nooit ambitieus geweest. Tijdens mijn eindejaarsgesprek gaf ik op de vraag: 'Waar zie je jezelf over vijf jaar?' altijd standaard het antwoord: 'Ik hoop dat ik dan de marathon van New York heb volbracht.' Want waarom zou je je persoonlijke doelen namelijk niet boven je carrière mogen plaatsen? De marathon van New York heb ik nog steeds niet gelopen, omdat het meer een statement is, en inmiddels heb ik andere doelen wél behaald, ook al was het niet binnen vijf jaar. Ik gaf hiermee aan dat ik mijn eigen koers bepaal en sporten en mijn gezondheid belangrijker vind dan carrière maken. Het omschrijven van je doelen laat je de richting zien. En ook al weet je nooit zeker of je jouw einddoel gaat behalen, je weet in elk geval waar je naar toe wilt en hoe je er denkt te komen.  

Mijn ervaring is dat als je begint met iets dat je graag doet, je uiteindelijk toch uitkomt waar je moet zijn, maar dat je de tijd los moet laten. Niet alleen waardeer je daardoor meer wat je nu hebt maar los van de tijd is er ruimte voor alles dat op je pad komt. De omzwervingen en toeristische routes zeg maar. Het leven begint met je geboorte en eindigt met de dood, zonder dat we daar een tijdsbestek van weten. Over vijf jaar kan je dus wel dood en begraven zijn in plaats van CEO. Vergeet dus vooral niet te genieten onderweg en sta even stil bij elke nieuwe dag. 

Het doel van deadlines is dat het duidelijkheid verschaft wanneer iets klaar moet zijn. Hierdoor kan je beter plannen en prioriteiten stellen en ben je gemotiveerder om je doel te behalen. Echter kan dit ook verlammend werken. Een race tegen de klok. Het gevoel achter de feiten aan te lopen door alleen de deadline voor ogen te houden. 

Leef je leven in je eigen tempo, laat je hart jouw koers bepalen naar wat voor jou belangrijk is. Persoonlijke doelen zijn zeker net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan carrière maken. Stel niet te hogen eisen of verwachtingen en zorg ervoor dat hetgeen je wilt bereiken haalbaar is. 

Waar ben je nu? Waar wil je naartoe? Een wandelcoach helpt je om je richting te bepalen en samen kleine stapjes te zetten zonder dat daar een klok aan te pas komt. 

Benieuwd wat jouw richting is? Meld je dan nu aan.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.