"The one thing you shouldn't do is try to tell a cab driver how to get somewhere." (Jimmy Fallon)

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 14:46

Taxichauffeurs zijn over de hele wereld mijn beste vrienden, behalve in Nederland. Ik sta op een nachtelijk uur op Schiphol en wil met de taxi naar Hoofddorp. De taxichauffeur zegt dat ik met de shuttlebus goedkoper uit ben. Ja zeg ik, maar die rijdt nu niet. Jawel, zegt de taxichauffeur, je neemt bij A9 de quick parking bus. Nooit van gehoord maar om die man een plezier te doen, loop ik toch nog even naar A9, maar geen shuttlebus en ook geen quick parking bus. Zie je wel.

Ik heb een lange vlucht achter de rug, ben moe en wil gewoon naar mijn hotel, dus loop weer terug naar de taxistandplaats. De volgende chauffeur vindt het gelukkig geen probleem om even naar Hoofddorp te rijden voor me en zegt dat die ander gewoon geen zin heeft gehad omdat het een ritje van nog geen tien minuten is. Echt, dit gebeurd alleen in Nederland.

In zoveel landen heb ik in barrels van taxi's gezeten in alle soorten en maten. Het zijn vaak gezellige ritjes en ze kennen altijd de kleine straatjes binnendoor om ergens te komen als het verkeer weer vast staat. De leukste was wel een oude Chevrolet op Cuba waar je door de gaten in de vloer de weg kon zien en versierd met kerstverlichting. De radio was het enige onderdeel dat werkte en niet aan vervanging toe was en de claxon want de remmen deden het ook nauwelijks.

Zo kreeg ik een heuse serenade van mijn chauffeur, tijdens een ritje door winters Georgië van het grotklooster van Vardzia naar Achaltsiche. Hij zong uit volle borst mee met een liedje op de radio, waarbij zijn handen piano speelden op het stuur en hij meer naar mij keek dan op de weg. 

Vertel een taxichauffeur overigens nooit dat je ergens voor de eerste keer komt, ook al is dit wel het geval. Stap in, kijk na 3 minuten uit het raam en zeg: "Via die andere weg is toch korter?" De beste man denkt nu dat je de stad kent als je broekzak en zal vervolgens de kortste route naar je bestemming nemen.

Er zijn ook irritante taxichauffeurs, zoals de man die me aansprak terwijl ik bij de bushalte in Masada op de bus naar Arad stond te wachten. "Hello where're you from, you want to go public beach." "No, thank you." "You come 20 nis, where you from?" "No, thank you, I'm waiting for the bus." "Special price for you 15 nis to public beach." Vervolgens probeert hij het nog bij alle andere mensen die ook op de bus naar Arad staan te wachten en vertrekt uiteindelijk zonder klanten.

De bus komt netjes op tijd en zet me af bij het busstation in Arad maar hier vind ik no map, no info, no wifi en no taxi (als je ze nodig hebt zijn ze er niet). Ik loop de kant op waarvan ik denk dat het richting centrum is en kom uiteindelijk na twintig minuten een taxi tegen, die kent de straat niet maar belt even een ander. Nu blijkt dat het adres dat ik op heb gekregen volgens hem niet juist is en het moet Mivztah lot zijn en niet lot trail. Whatever, ik ben al blij dat hij me kan brengen, en jawel voor 20 nis sta ik voor de juiste deur. Thank you. Je kan als taxi dus beter bij het busstation van Arad gaan staan dan bij de bushalte in Masada ook al heeft Arad geen public beach.

Over public beach gesproken als ik van Scheveningen op een laat tijdstip naar Den Haag Centraal Station wil zet de taxichauffeur me netjes af bij een gesloten Centraal Station en blijkt dat de treinen op dit tijdstip alleen rijden vanaf Hollands Spoor...Ik vraag de taxichauffeur waarom hij mij dan niet naar Hollands Spoor heeft gebracht of in elk geval heeft gezegd dat er op dit tijdstip geen treinen meer rijden vanaf Centraal? Jij wil naar Centraal, zegt hij. Hij wil me ook niet brengen naar Hollands Spoor zonder opnieuw een instaptarief te betalen...dus ga ik maar lopen.

Tja, in Nederland rijden de taxichauffeurs in de duurste auto's rond met tomtom (ook al kan hij binnendoor, ga vooral niet in discussie) maar de service laat nog altijd te wensen over. Geef mij maar een oud barrel met kerstverlichting.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.