"Wij gedragen ons alsof comfort en luxe de voornaamste levensbehoeften zijn; terwijl, om echt gelukkig te zijn, we alleen iets nodig hebben dat ons enthousiasme kan opwekken." (Charles Kingsley)

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 07:43

Om de 4 à 5 dagen moet ik de watertank opnieuw vullen en het betekent automatisch dat ik zuinig ben met water, niet te lang douche en de kraan niet onnodig laat lopen als ik mijn tanden poets. Kraanwater is zo normaal bij ons dat we soms vergeten dat er nog steeds mensen zijn die geen schoon drinkwater hebben, laat staan op een waterleiding zijn aangesloten. Ik heb geen wasmachine op mijn tinyhouse boot en ga twee keer per maand naar de wasserette en alles is weer fris en schoon.

Voordeel van mijn kleine ruimte is dat ik snel klaar ben met schoonmaken want ik heb geen plek voor een stofzuiger en ga met een Swiffer erdoor, die ik uit elkaar kan halen, en de strijkplank en  strijkbout (iets waar ik altijd een pest hekel aan heb gehad) mis ik dus ook totaal niet en koop nu gewoon kleren die minder kreuken, waardoor er meer tijd overblijft voor leukere dingen. 

Mijn plekje is klein maar fijn. Het voelt in ieder geval ruimer dan het is en dat komt voornamelijk omdat ik weinig spullen heb en tevens door de grote ramen en het heerlijke terras buiten met de loungestoelen. 

Van teveel comfort word je lui. Voor elke boodschap gaan de meesten nog steeds met de auto, zelfs als het om de hoek is. Elektrische fietsen zijn hip en in ons huis worden we omringt door apparaten die het zware werk uit handen nemen. Waarom willen we nog steeds meer? Onze comfortabele levensstijl doet de planeet zeker geen goed maar het gaat ook nog eens ten koste van onze gezondheid en lichamelijke conditie. Ik doe al jaren alle boodschappen op de fiets (geen e-bike) en ga naar mijn werk op de fiets door weer en wind omdat ik geen auto heb en trap me dus regelmatig ongans. Het dek schrobben, flessen water halen en gasflessen wisselen, ik heb het nooit ervaren als een gebrek aan comfort, meer als een bewuste workout naast het wandelen en hardlopen.

Na ruim twee jaar tinyhouse life kan ik wel zeggen dat ik eigenlijk niks mis en nog steeds elke morgen geniet van mijn uitzicht over de haven. Het voelt als een enorm voorrecht om nu al minder te werken en meer tijd te hebben om de dingen te doen waar ik blij en enthousiast van word. Om te kunnen kiezen wat goed voelt voor mij, zonder dat daar gelijk financiële consequenties aan zitten. 

Wil jij ook graag ontspullen maar weet je niet hoe te beginnen? Kleiner wonen en terug naar jouw basis? De luxe hebben om minder te werken en toch alles te blijven doen dat je leuk vindt? Meer energie en vrijheid en een leger hoofd? Bewustere keuzes maken en je levensstijl aanpassen? Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject en ik begeleid je van meer naar minder.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.