"Think big thoughts, feel deep feelings, speak clear words." (Andreas Madsen)

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 11:08

Het waait nog steeds en het water staat hoog. Als een volleerde schipper controleer ik mijn landvasten en check regelmatig de weersverwachting, windkracht en windrichting. De kracht van de natuur schudt mijn tinyhouse boot al dagen heen en weer en ik denk terug aan een reis naar het zuidelijkste puntje van de wereld. 

Madsen was een Deense pionier, ontdekkingsreiziger en schrijver. Hij bouwde het eerste huis in El Chaltén en trotseerde daarmee de beruchte Patagonische wind want je waait er altijd en eeuwig uit je hemd.

Van harde wind word ik altijd een beetje baldadig. Uitwaaien op het strand met windkracht 10, tegen de wind in fietsen, de strijd aangaan met de elementen, heerlijk, maar als de harde wind nooit gaat liggen, zoals in El Chaltén is het erg vermoeiend en word je er zelfs onrustig van.

De wind zorgde ervoor dat veel mensen zich niet wilden settelen in Patagonië. Argentijns Patagonië bestaat voornamelijk uit droog steppegebied zonder bomen waardoor de wind vrij spel heeft en je je wasgoed terug moet laten sturen door de vinder aan het einde van de wereld...de Chileense kant krijgt ook nog eens veel regen over zich heen, en een wasdroger hadden ze nog niet in die tijd dus het leven was geen pretje.

Madsen deed het in El Chaltén, Thomas Bridges in Tierra del Fuego (Vuurland) waar hij de Estancia Harberton stichtte waar vandaag de dag toeristen een indruk krijgen over hoe zwaar het leven en werken op de ranch was in het Uttermost part of the Earth. Deze pioniers waren aan het overleven maar leefden hierdoor wel groots, intens en avontuurlijk.

Iedereen zou een beetje van Madsen en Bridges in zich moeten hebben. Denk groot; the sky is the limit. Voel diep; heb lief met veel passie. Spreek duidelijke taal; zeg wat je vindt en als je wortels diep genoeg zitten heb je niets te vrezen van de wind! 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.