"Echt geluk komt van binnenuit en komt vaak voort uit spontane gevoelens van vreugde." (Andrew Weil)

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 11:06

Wat is geluk en is het maakbaar? 

Geluk is een gevoel dat je krijgt wanneer jouw behoeften en verlangens (gedeeltelijk) zijn vervuld. Je bent tevreden met de huidige levensomstandigheden en ervaart positieve emoties zoals ontspannenheid, vrolijkheid, blijheid en vreugde. Het is dus uitermate belangrijk om te weten wat jouw behoeften en verlangens zijn zodat je die kunt vervullen. Om in balans te zijn is het nodig om goed voor jezelf te zorgen door dagelijks aandacht te besteden aan je basisbehoeften zoals fysieke en sociale behoeften, veiligheid en zekerheid, erkenning en waardering, zelfrespect, persoonlijke ontwikkeling en groei. Hieronder vallen eten, drinken, slapen, een dak boven je hoofd maar ook ademhalen, warmte en geborgenheid, jezelf mogen zijn, ergens bij horen en je nuttig voelen. Behoeften zijn instinctief en komen voort vanuit een levenslustige energie, vanuit je overlevingsmechanisme en een deel van deze behoeften vervullen we automatisch zoals ademhalen, eten, drinken en slapen.

Verlangens komen voort uit inspiratie en geven een diepere betekenis aan ons leven. Ze zorgen voor zingeving, zinbeleving en voldoening. Als onze behoeften (deels) vervult zijn en we genoeg voldoening ervaren dan spreken we van geluk. 

Geluk is dus voor een groot deel maakbaar door te zorgen dat je voldoende voeding tot je neemt, je geestelijk en lichamelijk gezond bent en een fijne plek hebt om te wonen. Hoe komt het dan dat zoveel mensen ongelukkig zijn? 

Misschien omdat we onze diepste verlangens niet kennen of niet uiten? Misschien omdat velen altijd meer willen en niet dankbaar zijn voor wat ze al hebben, want vergeet niet dat een werkloze blij is met jouw baan, een dakloze blij is met jouw huis en iemand die ernstig ziek is graag jouw gezondheid zou willen hebben. De mate van dankbaarheid en tevredenheid over jouw leven zijn allesbepalend voor jouw persoonlijke geluk. 

Je kunt niet op alle levensgebieden (werk, relaties, wonen, gezondheid) tegelijkertijd hoog scoren en volledig in balans zijn, dat is gewoonweg onrealistisch en als je dit nastreeft dan zal je nooit gelukkig zijn. Pas als je tevreden bent met wat je hebt (bereikt) dan begint het geluk van binnenuit te stromen. Besef ook dat niemand verantwoordelijk is voor jouw geluk en dat je niemand nodig hebt om gelukkig te zijn, je hebt het allemaal in eigen hand. Verder raad ik iedereen aan om zoveel mogelijk dingen te doen waar je blij van wordt, want vreugde geeft gelukzaligheid. Laat het kind in je los en doe eens gek. Neem het leven niet altijd serieus en hang zelf de slingers op en bovenal waardeer de geluksmomenten want ze gaan ook weer voorbij. 

Ik heb net een fantastische reis door Lapland gemaakt, waar ik de hele dag met een big smile rondliep van vreugde want alles was magisch; de verse sneeuw die het baldadige kind in mij wakker maakte, het adembenemende landschap, de honden(slee), de sneeuwschoenen wandeling en het free-style langlaufen(skating) dat ik nog steeds niet verleerd ben, de rendierenslee, de sneeuwscooterrit, het noorderlicht tijdens de volle maan, de mensen, het eten (rendierensoep), de besneeuwde bomen tegen de pastelkleurige hemel, de kampvuurtjes tijdens de lunch en de privé sauna in mijn sfeervolle bungalow met openhaard.

Als je doet waar je blij van wordt dan kan je niet anders dan je gelukkig voelen. Dus gun jezelf die bijzondere reis, dat romantische weekendje weg, een theatervoorstelling of concert of gewoon een mooi boek dat je al een paar keer in je hand hebt gehad maar nog steeds niet gekocht. Als je basisbehoeften vervult zijn, luister dan naar je verlangens. Waar heb ik nu behoefte aan?  Wat zou ik nu het liefste doen? Met wie wil ik samen zijn? Waar word ik heel blij van? Wat maakt jouw leven zinvol? Waar krijg je voldoening van? Waar krijg je energie van? Kortom wat maakt jou gelukkig?

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.