"Wat wij in het leven niet kunnen controleren, leert ons het meest over hoe los te laten." (Ingspire)

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 14:06

Zittend in de hondenslee kom ik erachter dat ik niet zie wat er achter me gebeurd. Voor me zie ik de honden, maar voor de rest moet ik vertrouwen op mijn bestuurder die achter de slee staat en alleen kan afremmen of stoppen, wetende dat ook zij geen invloed heeft op wat de honden doen en dat als ze van de slee valt ik machteloos ben. Het is een mooie metafoor. We denken vaak controle te hebben over wat er in ons leven gebeurt maar dit is een schijn zekerheid want in werkelijkheid heb je geen controle over de wereld om je heen en de dingen die gebeuren.

Als ik even later achter de slee sta en merk dat de honden te ver naar links lopen waardoor de slee soms van het pad raakt en door de hoge sneeuw naast het pad sterk gaat hellen en dreigt om te slaan, probeer ik de honden naar het midden van het pad te krijgen. Tevergeefs. Ze blijven aan de linker kant lopen. Als ik aan de begeleider vraag hoe ik de honden kan sturen is het antwoord; niet, en op dat moment laat ik de controle los en geniet volop. Acceptatie.

Het tegenovergestelde van controle is vertrouwen. Vertrouwen dat het goed komt. Vertrouwen op je eigen kunnen. We hoeven niet alles van te voren te weten om vooruit te kunnen kijken. Achterop of in de slee is het ook onmogelijk om achterom te kijken, je kan alleen maar vooruit kijken en ik besef dat je om vooruit te gaan moet loslaten wat achter je ligt. Er is simpelweg geen andere optie mogelijk. Voor mij ligt de toekomst, het onbekende, de vrijheid, het avontuur dat nog altijd een enorme aantrekkingskracht op mij heeft. 

De hondenslee is een mooie manier om te leren de controle los te laten. Ga bij jezelf na waar jij graag controle over wilt hebben in je dagelijkse leven. Kijk daarna wat er gebeurt als je de controle loslaat en welke stresssituaties er hierdoor kunnen ontstaan. Wat voel je dan in je lichaam? Vervolgens kan je met ademhalingsoefeningen en mindfulness je lichaam en geest weer rustig krijgen zodat je hartslag daalt, waardoor je weer uit de stresssituatie komt. Wil je nog een stapje verder gaan? Zoek dan bewust de situaties op waar je stress van krijgt, zodat je een manier kunt vinden om hiermee om te gaan. Bij elke (stress)situatie heb je namelijk altijd de keuze hoe je hierop gaat reageren en daar heb je bijna altijd wél controle over en oefening baart kunst. 

Begin met kleine stapjes en situaties die weinig stress opleveren en ga daarna steeds grotere uitdagingen aan. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Een wandelcoach kan je stap voor stap helpen, om de controle los te laten door middel van oefeningen in de natuur, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Meld je dan nu aan voor een gratis intakegesprek.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.