"Minimalisme gaat over het creëren van ruimte om eenvoudig en zinvol te leven, het gaat over opzettelijk leven." (Laurie Buchanan)

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 07:56

Mijn coachee wil meer rust en ruimte in haar leven. Eigenlijk wil ze minder van alles, dat wil zeggen, minder werken, minder spullen, minder zorgen, minder opruimen en schoonmaken, minder stress. Via via is ze bij mij terecht gekomen. "Ik hoorde dat jij op 18m² woont en dat je wandelcoach bent. Kan jij mij helpen want ik heb geen idee waar ik moet beginnen?" 

"Aangezien ik het hele proces zelf doorlopen heb om te komen waar ik nu ben, kan ik je zeker helpen. Minimalisme gaat niet alleen over wat je minder wil in je leven, want met ontspullen alleen ben je er nog niet. Door alle ruis en energiezuigers uit je leven te bannen blijft er meer tijd over voor dingen die er écht toe doen. Het gaat dus om de pure essentie van het leven. Jouw leven."

Minimaliseren is een proces dat tijd kost. Ik heb er vijf jaar overgedaan. Tijdens het wandelcoachtraject gaan we helemaal terug naar de basis. Stap voor stap gaan we kijken wat er belangrijk voor jou is en waar je niet zonder kan. Daarna gaan we alles wat overbodig is schrappen om ruimte te creëren. Hierbij moet je niet alleen aan het opruimen van huisraad en kleding denken maar ook aan bijvoorbeeld de auto weg doen, kleiner wonen, minder uren werken, abonnementen opzeggen en kijken waar je verder allemaal nog op kan bezuinigen. Belangrijk hier is ook om je bij alles af te vragen: krijg ik hier energie van of kost het mij energie? 

Struikelblok voor iedereen is kleiner wonen. Ga je van 150m² naar 50m² of nog kleiner. Zoek je een tinyhouse met een vaste plek of een tijdelijke plek en in welke regio? Wil je zelfstandig wonen of in een woongroep? Wil je een kavel kopen of huren? Wil je hypotheekvrij wonen of toch een kleine hypotheek? Blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland? Al deze mogelijkheden zal je zelf moeten onderzoeken. Bovendien is het ook nuttig om te weten hoe belangrijk wonen voor jou is. Ben je een buitenmens of zit je het liefst binnen en welke ruimte neem je dan in? Waar zit je het liefst in je huis? Ben je gek op koken? Kan je dan leven met 2 gaspitten in een minikeuken zonder eiland? Heb je een kantoor aan huis? Kan je dan ook werken vanaf de bank als je die ruimte straks niet meer hebt? Woon je in de toekomst ook alleen of misschien toch samen? Wil je kinderen?  

Verder vergt minimalisme een andere mindset. Als jij een echte shopaholic bent, dan ga je het moeilijk krijgen. Eenvoudiger leven betekent ook meer recyclen, minder verbruiken, meer hergebruiken, minder wegdoen en meer repareren en delen. Een kleiner huis en minder werken staat gelijk aan minder ruimte (voor spullen) en minder geld (voor spullen) waardoor je vaak ook iets moet inleveren qua luxe en comfort." 

"Ik realiseer me dat er best veel bij komt kijken, maar ik ben vastbesloten dit traject aan te gaan." We spreken een datum af voor de eerste wandeling. "Het is niet alleen een interessant maar ook een heel leuk traject om van meer naar minder te gaan. Je zal zien dat zodra je rigoureus begint met opruimen er heel snel meer rust en ruimte in je leven komt."

Wil jij ook je levensstijl aanpassen en minimalisme in je leven brengen? Meer ruimte in je agenda en dus meer tijd voor de dingen die écht belangrijk zijn? Terug naar jouw essentie? Meld je dan ook aan voor een wandelcoachtraject en dan gaan wij samen aan de slag.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.