"Off to run I go to lose my mind and find my soul." (onbekend)."

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 12:53

Daar staan ze. Zwarte Nike Air Pegasus. Ik trek ze aan. De mist is opgetrokken en de kou is weer voor even uit het land. Rennen doet je goed, ook als je eigenlijk geen zin hebt, maar dan erna. Jezelf motiveren om in beweging te blijven, ook in de winter, juist in deze donkere wintermaanden. Just do it.

Langzaam kom ik in het ritme, voel de soepelheid die ik nog steeds heb, ook al ren ik nu minder vaak dan vroeger. Adem in en rustig uit. Hartslag in het juiste ritme. De koelte van de ochtend op mijn gezicht. 

Ik loop al mijn hele leven hard, van de 100, 200 en 400 meter op de atletiekbaan naar de 10 EM en de halve marathon. Hardlopen doet iets met je en hoe zwaarder het wordt, des te meer je terugkomt in je lichaam. Het maakt je hoofd leeg, net als wandelen. Door regelmatig hard te lopen blijft mijn conditie op peil want je vergroot je uithoudingsvermogen en spierkracht. Je hart wordt sterker en kan krachtiger zuurstof door je lichaam pompen wat voor een betere doorbloeding zorgt. Ook je gewrichten en core hebben baat bij een heilzaam rondje rennen en je vertraagt bovendien het verouderingsproces.

Zowel wandelen als hardlopen brengt je in een bepaalde state of mind. Creativiteit borrelt op, nieuwe ideeën worden geboren en oplossingen vinden hun weg vanuit je onderbewustzijn. Niets is meer verhelderend dan kilometers in de benen en het maakt niet uit wat je tempo is want iedereen kan het. 

Baltsende futen onderweg, theatrale hofmakerij, een op elkaar afgestemd duet. Twee eenden kijken aandachtig toe en vliegen daarna weg. Een jonge hond die vrolijk achter een paar bladeren aanrent. De kersenboom die al in bloei staat en de knotwilgen die binnenkort weer zullen uitlopen. De dagen lengen weer, het voorjaar laat niet lang meer op zich wachten.

Het hoge water van begin januari is weer gezakt. De roeiers op het Wantij varen nog steeds en gaan de hele winter door. Glijden bijna geruisloos door het water, met hier en daar een opschrikkende aalscholver of reiger langs de kant.

Ik ren verder, terug naar huis. Ik trek mijn schoenen weer uit. Zwarte Nike Air Pegasus. Tijd voor een warme douche. Nieuwe energie. Ik voel me goed, mijn mind is leeg, mijn soul is weer rustig.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.