"In today's rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just being." (Eckhart Tolle)

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 07:58

Slow travel, offline, reset...in plaats hiervan zie ik steeds vaker reizigers die 'zoveel mogelijk willen zien omdat ze er nu zijn en niet terug zullen komen,' en hierdoor bijna volledig voorbij gaan aan ontspannen en genieten, want daar is een vakantie tenslotte ook voor. Reset yourself. In hoog tempo worden bezienswaardigheden afgevinkt en de bijbehorende plaatjes gedeeld via social media. Niemand is ooit een hele vakantie offline.

We stellen hoge eisen aan onze vakanties en torenhoge eisen aan de landen die we bezoeken. De meesten verwachten misschien wel te veel en zoals de dingen in Nederland gaan, zo gaat het bijna nergens anders. Dat is ook de charme van het reizen anders kan je net zo goed thuisblijven.

We hebben een drukke baan, kinderen en eigenlijk te weinig tijd voor vakantie. Voorbereiden doen we wel als we er zijn en sommige mensen hebben echt geen idee waar ze naar toe gaan en wat ze mee moeten nemen. Voorheen gingen er maanden voorpret aan vooraf, werd elke reisgids uitgeplozen, het weerbericht gevolgd en een check list gemaakt voor de spullen die je mee moet nemen. Tegenwoordig begint de voorpret pas bij aankomst als alles meezit, anders duurt het nog langer en de napret is er ook al niet meer want iedereen thuis heeft alle plaatjes al geliket en de verhalen gehoord omdat we waar mogelijk online zijn.

Een land ontdekken is geen kwestie van highlights afvinken maar je verdiepen in de lokale gebruiken, de taal, de mensen, de cultuur. Daar horen ook alle gebreken en beperkingen bij. De tijd nemen om het land rustig op je in te laten werken, het proberen te begrijpen, je ervoor open te stellen en bovenal flexibel te blijven. Ook al spreek je de taal niet een glimlach verstaat iedereen. Maar het is ook, je niks aantrekken van het weer, want dat kan je toch niet veranderen, door gewoon lekker op pad te gaan. Verwonder, beleef en ervaar in een rustig tempo op jouw manier. Slow travel.

Maar zelfs op vakantie zijn we druk terwijl het soms net zo leuk is om gewoon ergens op een pleintje te gaan zitten en even aanwezig te zijn in het moment en hiervan te genieten omdat je er nu toch bent!

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.