"Je hebt macht over je geest, niet over de gebeurtenissen buiten jou. Besef dit en je zult kracht vinden." (Marcus Aurelius)

Gepubliceerd op 28 februari 2024 om 05:58

Alles is een kwestie van perspectief. Er gaat een wereld voor je open als je iets vanuit een andere invalshoek leert zien.

De mens is van nature goed, dat klinkt misschien vreemd als je om je heen frustratie, boosheid, geweld en agressie ziet maar toch is dit zo. Want achter alles wat we denken, voelen, doen, willen en vinden gaat een goede bedoeling schuil die te maken heeft met onze intrinsieke waardigheid: ik ben goed en mijn behoeften zijn belangrijk.

Een baby maakt al snel duidelijk dat zijn behoeften belangrijk zijn. Naarmate we opgroeien verandert ons besef van intrinsieke waardigheid. Als onze gedachten erover als waarheid wordt opgevat, verliezen we de realiteit uit het oog en neemt het probleem de regie over.

Een kind met een woedeaanval wordt weggestuurd om even af te koelen en voelt dit als een persoonlijke afwijzing: ik word weggestuurd want ik BEN een driftkop. Identificatie met het probleem treed op en mensen gaan zichzelf zien als ik ben lui, driftig, moeilijk, vervelend, nietsnut, angsthaas, stresskip en ga zo maar door.

Achter al dit gedrag zitten goede bedoelingen schuil. We vluchten, vechten of bevriezen als reactie om ons te beschermen, bang als we zijn om gekwetst te worden, om niet aardig gevonden te worden, er niet bij te horen of om niet aan iemands verwachtingen te voldoen. Het gaat onbewust altijd om hetzelfde belang: overleven.

Jij bent niet je gedrag. Het is een reactie op prikkels en gebeurtenissen van buitenaf. Het is niet wie je werkelijk bent. Maar je kunt wel zelf bepalen hoe je op situaties reageert door je eigen gedrag te bestuderen en los van jezelf te zien.

Leer je perspectief te veranderen door identificatie te verminderen, bewaak je grenzen, voldoe aan je behoeften, zorg goed voor jezelf, leef volgens jouw waarden want je bent het waard!

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.