"If you love a flower, don't pick it up. Because if you pick it up, it dies and it ceases to be what you love. So if you love a flower, let it be. Love is not about possession. It's about appreciation." (Osho)

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 06:52

De Biesbosch staat binnenkort weer vol met wilde bloemen. Ik kan helemaal vrolijk worden van klaprozen en weet nog dat ik ze als klein meisje plukte om thuis in een vaasje te zetten en teleurgesteld was toen bleek dat ze vrijwel direct hun blaadjes verliezen en daardoor nooit in een vaasje terecht zouden komen. Een wijze les.

Voor mij is de klaproos de bloem van de liefde. Ze is sterk, groeit in het wild, haar rode kleur straalt passie uit, ze kan verslavend zijn en bovenal moet je haar laten staan en bewonderen. Ze is niemands bezit.

De liefde is ongrijpbaar, je kunt haar niet bezitten en ook niet afdwingen. Ze is er wel of ze is er niet, ze groeit en bloeit of ze sterft uit. Je kunt haar niet plukken. Ze is er ineens, wanneer je het niet verwacht en vertrekt voordat je er erg in hebt.

If you love somebody, set them free! We weten het allemaal, in de liefde kan je niemand bezitten en ben je ook nooit iemands bezit. Maar toch, hoe vrij ben je werkelijk in je relatie? Cijfer je jezelf helemaal weg voor je partner ten koste van je eigen behoeften? Zijn jullie een soort verlengde van elkaar geworden waarbij je eigen autonomie ontbreekt? Kan je jezelf niet meer zijn als je samen bent met je partner? Hoeveel invloed heeft je partner op jouw keuzes en beslissingen? Hoe vaak doe je nog dingen voor jezelf? Voel jij je vrij binnen jullie relatie of juist beperkt door de ander? 

Elkaar vrijlaten in een intieme relatie is best moeilijk. Maar als je met elkaar praat over wat die vrijheid voor jou betekent kom je al een heel stuk verder. Gezamenlijk een balans zien te vinden tussen vasthouden en loslaten. Hoeveel me-time heb je allebei nodig? Hoeveel tijd wil je samen doorbrengen en op welke manier? Wat is belangrijk voor jou en voor de ander in jullie samenzijn? Waarom zijn jullie samen? 

Liefde is als een veld wilde bloemen, de een nog mooier dan de ander, ze ruiken allemaal anders en zijn elk op een bepaalde manier uniek en interessant. Soms kom je een klaproos tegen, die mooier is dan de rest en je vol bewondering alleen nog maar die ene ziet staan totdat je achterom kijkt en ziet wat de klaproos ziet: een veld vol met wilde bloemen. Plukken is geen optie, dan blijft over loslaten. Loslaten vanuit liefde, niet vanuit angst voor die liefde.

De sprong in het diepe wagen met iemand is soms beangstigend, omdat je voor je gevoel een stukje vrijheid opgeeft. Het veld met wilde bloemen zonder verwachtingen en commitment voelt veilig maar kan ook eenzaam zijn, omdat emotionele diepgang en verbinding ontbreekt, en laat dat nu juist hetgeen zijn, buiten fysieke aantrekkingskracht, waar de meeste mensen naar op zoek zijn in de liefde. Want Liefde is simpelweg elkaar vrijlaten in het samenzijn. 

De klaproos is een ware pionier en veroveraar. De ondergrondse zaadjes behouden heel lang hun kracht en kunnen zelfs na jaren nog ontkiemen en gaan bloeien, zodra ze boven de grond komen, net als de liefde!

Pluk de dag, geniet van het leven en van je lover. Wees sterk als de klaproos. Bewonder en laat je bewonderen en vergeet niet: plukken is verboden.

Fijne Valentijn!

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.