"De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht." (Mahatma Gandhi)

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 09:10

Pachamama. Moeder aarde. Het element van stabiliteit en zekerheid maar ook geld, rechtspraak, natuur en bescherming. Aarde is alles omvattend, ze is lucht, water en vuur. Onze enige basis in dat grote geheel. Houvast. Ze staat ook voor vruchtbaarheid en wedergeboorte.

Ik heb ontzettend veel gereisd en over de aarde gezworven. Van de mooiste stranden en de hoogste bergen naar droge woestijnen en de onderwaterwereld van de oceanen. Onze planeet mogen aanschouwen vanuit diverse perspectieven. Kennis gemaakt met bijzondere culturen en met de rijkdommen van de aarde in welke vorm dan ook. We moeten beter voor haar zorgen, voordat het te laat is want  de aarde is 'home', een thuis voor iedereen.

Klimaatveranderingen, ontbossing, stijgende zeespiegel en temperaturen, veeteelt, visvangst, uitputten natuurlijke grondstoffen, CO2-uitstoot en bedreigde diersoorten. We plegen roofbouw op onze aarde. De huidige materialistische maatschappij is te veeleisend geworden. We moeten terug naar minder.

Hetzelfde gebeurt er met je lichaam als je te lang teveel stress hebt, depressief bent, slecht slaapt, piekert, een ongezonde levensstijl hebt en niet beweegt. Zorg goed voor je lijf. Geniet van een dagje sauna, bekijk een feelgoodmovie, luister naar ontspannen muziek, neem de tijd voor een mooi boek of een kopje thee en zet je telefoon eens uit, ga een weekendje weg, dans, slaap uit, installeer een meditatie app op je telefoon, beoefen yoga, ga naar buiten en wandel. Kortom doe de dingen waar jij blij van wordt. 

Wandelen brengt je terug in je lichaam. Je hartslaag gaat naar beneden net als je bloeddruk en cholesterolgehalte. Wandelen is goed voor je longen en spijsvertering. In de hersenen wordt er serotonine en endorfine aangemaakt, waardoor je je blij en opgewekt gaat voelen en dat werkt weer goed tegen stress en depressie. Bovendien slaap je beter na lichamelijke inspanning. Volgens internationaal onderzoek verkleint wandelen de kans op ziektes als diabetes type 2, Alzheimer en borstkanker. Ook lage rugpijn kan verminderen door regelmatig te wandelen. 

Kortom als je goed voor je lichaam wilt zorgen is wandelen de gemakkelijkste manier. Een wandelcoach kan je verder ook helpen met persoonlijke groei en ontwikkeling waardoor lichaam en geest meer in balans komen. Help jezelf en help de natuur, want als je van de natuur houdt zoals je van jezelf houdt ga je beter voor haar zorgen. 

Ga je mee? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.