"Geluk is je grenzen kennen en van ze houden." (Romain Rolland)

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 11:03

"Kom niet in m'n aura, bitch (ga weg). Anderhalf meter, anderhalf...ik zeg anderhalf meter," zingt Ali B. Je grenzen aangeven is niet eenvoudig en veel mensen hebben moeite om persoonlijke grenzen te bewaken. Soms zijn grenzen ook vaag en onduidelijk voor een ander, want weet jij precies waar  jouw grenzen liggen? 

Vermijd je liever discussies of vind je het moeilijk om te zeggen dat je het ergens niet mee eens bent? Sta jij voor iedereen altijd klaar maar loop je hierdoor jezelf voorbij? Baal je ervan dat je niet 'nee' hebt gezegd tegen die nieuwe opdracht, omdat je het werk er nu eigenlijk niet bij kan hebben? Werk je parttime, maar wordt er van je verwacht dat je hetzelfde werk van een fulltimer in minder tijd doet? Ben jij een 'pleaser' en doe je veel dingen omdat je denkt dat anderen dat van jou verwachten, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. Vind je het egoïstisch als je je eigen verlangens en behoeftes op de eerste plaats zet?

Iedereen herkent wel situaties waarbij je je grenzen niet duidelijk hebt aangegeven. Maar als dit aan de lopende band gebeurd en het ten koste van jezelf gaat wordt het een probleem. Grenzen bewaken kun je leren door op een vriendelijke en duidelijke manier aan te geven wat voor jou haalbaar of gewenst is. 

Tot hier en niet verder.

Tijdens een wandelcoachtraject gaan we kijken waar jouw grenzen liggen en hoe je die het beste kunt beschermen. Het is je misschien ook al opgevallen dat je verschillende grenzen hebt voor verschillende mensen. Sommige mensen mogen dichtbij komen, anderen heb je liever ver bij je vandaan. Ook daar gaan we naar kijken. 

Tevens heb je natuurlijk ook fysieke grenzen. Denk hierbij aan uithoudingsvermogen, mate van inspanning, lichamelijke beperkingen of lenigheid. Ook stress kan een grens hebben, net als geduld. Het is logisch dat als je continue over je eigen grenzen gaat, een burn-out op de loer ligt en je oververmoeid, overbelast, geïrriteerd, geblesseerd of overspannen raakt.

Grenzen zijn gevoelsmatig en het is dus belangrijk om naar je gevoel te leren luisteren. De natuur kent zijn eigen grenzen. De plek waar de begroeiing overgaat in woestijn of  waar de bergen eindigen en de oceaan begint. Stap voor stap ontdek je waar jouw natuurlijke grenzen liggen zodat jij meer rust en welbevinden ervaart maar ook assertiever wordt en op een vriendelijke manier 'nee' durft te zeggen zonder dat je je daarover schuldig voelt of moet verantwoorden. 

Ben jij benieuwd waar jouw grenzen liggen? Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject en neem contact met mij op via het aanmeldingsformulier op deze site.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.