"Uit de modder van je angsten, strijd, pijn en verwarring zal de lotusbloem van je innerlijke hart spontaan groeien." (Anon Ik Mus)

Gepubliceerd op 29 december 2021 om 12:36

In het donker loop ik over de begraafplaats Okunoin in Koyasan, een spirituele en heilige plek. Het pad is verlicht door ontelbare lichtjes waarin je de volle maan of de halve maan herkent. De maan staat voor de natuurlijke staat van de Boeddha. We lopen achter de monnik aan naar de tombe van Kukai, oftewel Kobo Daishi, die in eeuwige meditatie wacht op de nieuwe Boeddha. De monniken brengen hem nog elke dag te eten.

We moeten opletten op de trappen, want als je valt heb je nog maar drie jaar te leven. Mindfulness. Als we aankomen bij een klein riviertje, waarlangs grote Boeddhabeelden opgesteld staan, doen we een reinigingsritueel. Met een  waterbakje giet je het water over de Boeddha van jouw keuze, we hoeven dus niet zelf de rivier in gelukkig.  Voordat we de laatste brug over gaan, groeten we Kukai en lopen het laatste stukje naar de tempel. Deze hangt vol met ontelbare lantaarns die prachtig verlicht zijn. De namen van overledenen zijn gegraveerd in de lantaarns. Achter deze tempel ligt de tombe van Kobo Dashi. Ervoor staat een prachtige lotusbloem. We zijn even stil en de monnik verteld dan het verhaal van de lotus. Zonder modder is er geen lotus. Overwin je angsten, je pijn en je innerlijke strijd en wordt een prachtige lotusbloem. Tegenslag zorgt voor groei. Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt in je leven of wat je achtergrond ook is, iedereen draagt een lotusbloem in zich. 

Overdag is deze begraafplaats al heel indrukwekkend met zijn reusachtige bomen, vliegende eekhoorntjes en ontelbare graven. In het donker wordt het een magisch plek. Overal zie je Japanse stoepa's die opgebouwd zijn uit een kubus, een bol, een piramide, halve bol en juweel. Ze staan voor de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht (wind) en ruimte (geest). De ontelbare Jizo-figuurtjes, kleine boeddha beeldjes met slabbetjes, die alle ongeboren of te vroeg gestorven kindjes naar het hiernamaals begeleiden, lijken uit een sprookje te komen en geven je kippenvel.  

Je bent een lotusbloem, kom omhoog uit die modder en laat je schoonheid zien, je bent prachtig zoals je bent. Keer je gezicht naar de zon, zuiver je gedachten, tel je zegeningen, wees dankbaar en straal.

Wat ging er allemaal wél goed in 2021? Wat heb je dit jaar bereikt? Wat heb je geleerd? Waar ben je trots op? Schrijf zoveel mogelijk positieve dingen op over 2021 en bewaar dat. En voor het nieuwe jaar? Houd eens een dankbaarheidsdagboekje bij en zie dat je dan aan het eind van het jaar een dagboek vol lichtpuntjes hebt!

Wil jij graag wat positiever in het leven staan? Angsten overwinnen? Meer compassie voor jezelf en voor anderen? Vanuit je hart leven?

Wandel met mij 2022 in en meld je nu aan. 

Een fijne jaarwisseling allemaal!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.