"De beste manier om te ontdekken hoe je zelf veranderd bent, is teruggaan naar een plek die onveranderd blijft." (Nelson Mandela)

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 11:47

Ben jij een dutch repat en net terug in Nederland? Heb je moeite om je weer aan te passen en valt het je eigenlijk best tegen? Had je je terugkeer toch anders voorgesteld?

Voor iedereen die na jaren in het buitenland weer terugkomt in Nederland zijn de veranderingen groot. We krijgen allemaal in ons leven met veranderingen te maken, alleen krijg jij nu te maken met veranderingen op bijna alle levensgebieden tegelijk: werk, wonen, sociale contacten, relaties, veiligheid, lichamelijk welzijn, financiën en rechtszekerheid. Dat is best veel om te behappen. Je komt er pas achter in welke mate je veranderd bent als je terug bent in een omgeving die onveranderd is. Hoewel? Je zal zeker ook dingen opmerken die in de tussentijd wél veranderd zijn en dat maakt het allemaal nog ingewikkelder. De aanpassingen en veranderingen die je hebt ondergaan na je vertrek, krijg je nu omgekeerd voor je kiezen en de realiteit is ook nog eens anders dan je dacht.  

We ontkomen niet aan veranderingen en of we het nu leuk vinden of niet, ons leven is een aaneenschakeling ervan. Van (intercontinentaal) verhuizen tot een nieuwe baan, een scheiding, verlies van een dierbare of simpelweg de veranderingen door corona. Hoe kan je nu het beste hiermee omgaan? 

Allereerst wees alert op veranderingen. Soms zie je het al mijlenver aankomen, zoals een terugkeer naar je thuisland na afronding van een project, een overname of faillissement en daardoor misschien de kans op ontslag of een verhuizing. Bedenk wat het worse case scenario zal zijn in deze gevallen en kijk nu al wat je eraan zou kunnen doen, om je kansen te vergroten en je voor te bereiden op de komende verandering. 

Accepteer dat verandering deel uitmaakt van het leven. Je hebt niet overal controle over. Je kunt mensen en situaties niet veranderen. Kijk ook uit met goed bedoeld advies en mensen die precies weten wat jij zou moeten doen in een bepaalde situatie. Volg je gevoel en blijf bij jezelf. 

Het is oké als het allemaal even niet mee zit en je moeite hebt met verandering. Dat geeft helemaal niet. Verlies van een baan of de dood van een dierbare hebben gewoon een grote impact, net als terugkeren naar huis als je je volledig hebt aangepast aan je gastland. Aanvaard dat het zo is en ga vanaf hier verder. Gun jezelf de tijd om te rouwen of om te wennen aan de verandering voordat je verder gaat. Sta stil bij de herinneringen en kijk voorzichtig weer naar de toekomst als het iets beter gaat. 

Wanneer het herstel doorzet, kan je weer gericht plannen maken, je leven weer in eigen hand nemen. Zie de verandering niet alleen als groei maar ook als een kans om dingen anders te doen. Veranderingen zijn meestal ongewenst, maar kunnen ook leiden tot verrassende nieuwe mogelijkheden. 

Pak de draad weer op, kijk vooruit en laat het 'waarom' los. Pas je aan de nieuwe omstandigheden aan. Zie de voordelen van de veranderingen. Heel vaak realiseren mensen zich dat hetgeen hen overkomen is, niet het ergste is en achteraf gezien misschien wel het beste is geweest. 

Heb je moeite om veranderingen te accepteren? Ben je door de coronacrisis je baan verloren, is je studie onderbroken of heb je moeite met thuiswerken? Vraag je je af hoe lang de omgekeerde cultuurschok duurt en wil je je zo snel mogelijk weer thuis voelen? Ik kan je helpen. Meld je aan voor een wandelcoachtraject: een korte en efficiënte manier om te leren omgaan met veranderingen.

Tot snel,

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.