"Pas nadat je uit je comfortzone bent gestapt, begin je te veranderen, te groeien en te transformeren." (Roy T. Bennett)

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 10:14

Zit jij in je paniekzone?  

Onze meest veilige staat van zijn is binnen je eigen comfortzone. Wanneer onze psychische toestand stabiel is. We voelen ons veilig en vertrouwd en kunnen onszelf opladen. Je doet de dingen die je al jaren gewend bent om te doen op jouw manier. Je leven kabbelt voort maar is ook een beetje passief, eentonig en voorspelbaar. De dagelijkse sleur of het welbekende riedeltje omdat je jezelf niet (meer) uitdaagt om eens iets anders te proberen. 

Door regelmatig uit je comfortzone te stappen, leer je nieuwe dingen, ontdek je, ga je uitdagingen aan, verleg je je grenzen en ben je actief, levendig en enthousiast. Dit is de leerzone of prestatiezone en brengt automatisch persoonlijke ontwikkeling en groei met zich mee. 

Echter, als je te ver buiten je comfortzone treed kom je in de paniekzone. Deze kenmerkt zich door angst en stress en is ook erg  vermoeiend. Niet écht fijn dus en in de vecht of vlucht modus is het lastig om met de situatie om te gaan of er iets van te leren. 

Nu heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat we allemaal, ongewild, uit onze comfortzone moesten stappen. Maar het betekent voor de een dat hij in de leerzone komt en voor de ander dat hij gelijk in de paniekzone beland. Dit heeft ook te maken met de mate van veerkracht die je hebt en je behoefte aan veiligheid. 

De coronacrisis laat ons zien dat we als eerste terugvallen op de fysieke levensbehoeften (hamsteren is hier een goed voorbeeld van), daarna volgen zekerheid (thuiswerken, sociale contacten mijden om niet besmet te raken, vaccineren) en sociale behoeften (bezorgdheid om naasten, bellen met familie/vrienden, raamzwaaien). Maar we komen eigenlijk niet toe aan waardering en zelfontplooiing terwijl je met deze laatste twee juist beter om leert gaan met tegenslag.

Hoe kan je nu het beste omgaan met een crisis situatie en voorkomen dat je gelijk in de paniekzone beland? 

1. Stel je open

Wanneer je open staat voor nieuwe dingen haal je meer uit je leven. Persoonlijke ontwikkeling en groei bereik je alleen door uit die comfortzone te gaan. Investeer in jezelf, lees, leer, ontdek en verwonder. Zorg goed voor jezelf. Deze insteek zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met veranderingen en je leert ook dat je niet overal controle over hebt. Je bent simpelweg veerkrachtiger omdat je al vaker een nieuw pad hebt bewandeld en laat je minder snel verrassen door omstandigheden die je toch niet kunt veranderen. Wacht niet op de storm of totdat de storm gaat liggen, maar leer alvast dansen in de regen. 

2. Zorg dat het glas altijd halfvol is

Een positieve mindset helpt. Neem jij de verantwoording voor jouw eigen leven of overkomt jou altijd alles? Zie je overal risico's of juist kansen? Kortom is jouw glas halfvol of halfleeg? Werk aan een positieve mindset. Je kunt negatieve gedachten zelf ontkrachten want zoals Cruijff het zei: 'elk nadeel heb z'n voordeel.' Mensen met een flinke dosis humor, zelfspot en positiviteit zijn veerkrachtiger en beter bestand tegen tegenslagen. Humor schept wat afstand van het probleem en iedereen herinnert zich nog  wel de grappige  filmpjes en memes over corona aan het begin van de crisis. 

3. Stel doelen

Het hebben van een doel of realiseren van een droom werkt het beste als je voor jezelf helder hebt wat je wilt bereiken. Zowel op de korte, middellange als lange termijn. Waar wil je naartoe? Neem als uitgangspunt je huidige situatie (juist als je op een dieptepunt zit, kun je vanuit hier een nieuwe start maken en kan de weg alleen maar omhoog gaan).

4. Stappenplan

Vervolgens maak je een stappenplan hoe je daar denkt te komen en wat je ervoor nodig hebt. Je bepaalt ook het tempo waarin je dit wilt bereiken. Blijf ook niet te lang hangen bij je stappenplan als dingen nog niet allemaal duidelijk zijn. Je kunt niet alles van te voren weten. Niemand zag deze crisis aankomen, maar nu we erin zitten kunnen we verder kijken hoe we eruit kunnen komen op persoonlijk vlak .

5. Doen

Nu je weet waar je naartoe gaat en in welk tempo, is het tijd voor actie. Zet gewoon de eerste stap en begin, de rest volgt vanzelf. Door in beweging te komen gebeurt er al heel veel en worden ideeën concreet. Er gaat waarschijnlijk een wereld voor je open. Je doet dingen die je niet voor mogelijk had geacht en je ontmoet nieuwe mensen met andere ideeën. Je perspectief verandert. Al doende leer je, ook al maak je fouten onderweg. Je kan je stappenplan verder concretiseren en aanpassen aan de veranderende realiteit omdat je er middenin staat. 

6. Groei

Je bevindt je nu op een nieuw pad. Onbekend terrein. Door je positieve mindset zie je geen beren meer op de weg maar kansen. Ook al is het pad hobbelig, je bent nieuwsgierig naar wat je zal tegenkomen na de volgende bocht. Hindernissen onderweg? Daar ga je soepel mee om, op het moment dat je ze tegenkomt, eerder niet. Soms neem je een zijpad, maar je houdt je doel altijd in zicht. Terwijl je onderweg bent, leer je nieuwe dingen. Het is best spannend soms, maar geeft je ook heel veel energie nu je bezig bent. Je hebt weer controle over je leven, een nieuw soort van veiligheid en houvast. Wat er ook in je leven gebeurd, ontslag, rouw of ziekte zijn allemaal groei momenten. Tegenslag = groei. 

7. Geniet

Focus op je doel, maar geniet ook van de weg ernaartoe. Wees creatief onderweg en denk niet in problemen maar in oplossingen en misschien wel het aller belangrijkste, zorg dat je er plezier aan beleeft! Leef je leven, ook tijdens meer uitdagende tijden. Wachten op betere tijden is zinloos want hoe lang moet je blijven wachten en waarop? 

Een crisis dwingt ons om een andere route te nemen. Ons leven tegen het licht te houden en te herzien. We leven in een tijd van veranderingen (klimaatveranderingen, politieke-. economische en sociale veranderingen, virussen en beperkingen). Hier zullen we aan moeten wennen en gelukkig kunnen we onszelf hierop voorbereiden, zodat we ons zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan de volgende situatie.  

Toen ik in maart 2020 thuiskwam van het begeleiden van een prachtige reis door Patagonië, zaten we een paar dagen later in een strenge lockdown. Ik had net mijn appartement verkocht, omdat ik in een tinyhouse wilde gaan wonen tussen de reizen door.  Thuis zonder huis. Een paar maanden later waren al mijn geplande reizen  voor 2020 geannuleerd. Thuis zonder huis én nu ook zonder werk. 

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, ben ik begonnen met het schrijven van mijn 2e boek (dat binnenkort gepubliceerd wordt). Heb ik tijdelijk een parttime baan gevonden en via airbnb op de mooiste plekjes in Rotterdam, Gouda, Leiden en Dordrecht gewoond. Mijn tinyhouse droom gerealiseerd, ook al is het gaandeweg een tinyhouseboot geworden. De opleiding tot wandelcoach succesvol afgerond en mijn eigen website gebouwd.  

Inmiddels is mijn leerzone mijn nieuwe comfortzone geworden en heb ik weer nieuwe doelen en uitdagingen in zicht. Leven is blijven bewegen, ook als de wereld op zijn kop staat. Juist dán!

Wil jij graag uit die paniekzone, maar weet je niet hoe?  Heb je moeite met alle veranderingen in je leven door corona? Zou je graag eens wat nieuws willen proberen maar weet je niet waar te beginnen? Wil je veerkrachtiger worden? Ik kan je helpen! Samen gaan we kijken waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen, in je eigen tempo, stapje voor stapje.

Neem je leven in eigen hand, ga van paniek naar groei en meld je nu aan voor een wandelcoachtraject.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.