"Wil je echt gelukkig zijn? Begin dan met dankbaar te zijn voor wie je bent en wat je hebt." (Tao van Poeh)

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 13:00

Wat is geluk? Wanneer kan je zeggen; 'ik ben gelukkig.'

Zoek jij geluk altijd buiten jezelf? Dan heb ik slecht nieuws, want je gaat niet gelukkig(er) worden als je je geluk ophangt aan factoren waar je geen invloed op hebt. Geluk is een tijdelijke staat van zijn. Wandel met mij mee op het pad naar geluk en begin met de volgende stappen;

Stap 1.  Wees dankbaar

Begin bij de basis. Bij jezelf. Keer naar binnen en realiseer je dat je een dak boven je hoofd hebt, een bed om  in te slapen, eten op tafel. Wees dankbaar voor de zon die opkomt, je gezondheid of het simpele feit dat je ademhaalt en leeft. Zeg elke morgen iets positiefs tegen jezelf in de spiegel. Schrijf elke avond voor het slapen gaan drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Focus op wat er goed gaat en wat je hebt, niet op wat er beter kan of wat je mist. 

Stap 2. Zet gezonde voeding op het menu

Ga voor gezond en kies verse groente en fruit, vezelrijke producten en zelfgemaakte smoothies. Probeer nieuwe recepten uit of nodig iemand uit voor wie je gaat koken zodat je zelf ook gezond eet. Koop een nieuw kookboek, of volg een (online)kookcursus. Lekker eten is puur genieten. Gezonde voeding is de weg naar meer energie, een mooiere uitstraling en dus ook de weg naar meer happiness. 

Stap 3. Bewegen

De natuur werkt stress verlagend. Een activiteit in de natuur geeft je dus energie en zorgt dat spanningen kunnen afvloeien. Zonlicht zorgt voor vitamine D. Ga wandelen, hardlopen of fietsen. Het maakt niet uit wat, maar kom in beweging. Toch moeite om te gaan? Wordt lid van een sportschool, dan leer je snel nieuwe mensen kennen en kan je samen gaan of neem een personal trainer. 

Stap 4. Ontmoeten

De hele wereld draait om relaties tussen mensen. Netwerken, socializen, daten. Het maakt niet uit op welke manier je mensen leert kennen, maar hechte vriendschappen, liefde en relaties zijn belangrijk voor ons welzijn. Een echte vriend is iemand die er voor je is, met wie je kan lachen en huilen en die je begrijpt. In een gezonde, wederkerige relatie, vul je elkaar aan en val je elkaar niet af. Respecteer je de ander en ben je oprecht geïnteresseerd in die persoon zonder oordeel. Je mag zijn wie je bent. 

Stap 5. Rust, Reinheid en Regelmaat

De drie R's staan nog steeds garant voor een gezonde leefstijl. Slaap voldoende, eet op vaste tijden en zorg goed voor je lijf en geestelijke gezondheid. 

Stap 6. Wel-zijn-plan

Maak plannen voor de kortere en langere termijn. Waar word je blij van? Welke dromen heb je nog? Welke doelen wil je nog behalen en wanneer? Door plannen te maken blijf je gemotiveerd en geluk heeft ook te maken met je nuttig voelen of je steentje bijdragen. Vrijwilligerswerk kan veel voldoening schenken. Andere mensen helpen geeft jezelf ook een goed gevoel. Bezig zijn met een nieuw project geeft veel energie. Motiveer jezelf en blijf jezelf ontwikkelen. 

Stap 7. Genieten van het moment

Bedank iemand als je een compliment krijgt en geeft zelf ook eens complimenten weg. Waardeer de kleine geluksmomentjes wanneer ze zich aandienen, want als je die over het hoofd ziet, leef je niet in het moment. Ze helpen je ook om de minder leuke dingen in het leven te relativeren. Geluk is niet een continue staat van zijn, je moet het vastpakken als het zich aandient. Geniet van wat er nu is. 

Stap 8. Positiviteit

Don't worry, be happy! Blijf positief en maak een sport van omdenken. Kijk naar de zonnige kant, want zonder regen is er ook geen regenboog. 

Ben je op zoek naar meer geluk in je leven en wil je werken aan je mindset? Een wandelcoach kan je begeleiden naar nieuwe inzichten en je een ander perspectief bieden zodat de weg naar (meer)geluk voor je open ligt.

Tot snel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.